Ünnepség

2020.01.28. 13:49

Az Újfehértói Kutató Állomás megalapításának hetvenedik évfordulóját ünnepelték

Az Újfehértói Kutató Állomás 1949-ben kezdte meg működését, első vezetőjének Dániel Lajost, a Nyíregyházi Mezőgazdasági Technikum tanárát nevezték ki.

Fotó: Pusztai Sándor

Az állomás egy 12 hektáros, 11 esztendős gyümölcsösben kezdte meg a munkát és még ebben az évben 4 hektár új, vadalmamagonc alanyú, nyolcszor nyolc méter sor- és tőtávolságra ültetett almaültetvénnyel gyarapodott. Ezeken a területeken a kor súlypontos problémáinak megfelelően metszési, tápanyag-utánpótlási és növényvédelmi megfigyeléseket folytattak – hangzott el az Újfehértói Kutató Állomás megalapításának hetvenedik évfordulójára megrendezett ünnepségen.

A keddi eseményre meghívást kapott a város szülöttje, dr. Nagy István is. Az agrárminiszter köszöntőjében kiemelte: a kutató állomás egykori és jelenlegi dolgozóiról, a tevékenységükről csakis az elismerés, a megbecsülés és a köszönet hangján szabad szólni.

 

– Hatalmas dolog olyan szakemberekkel találkozni, akiknek a könyvéből annak idején tanult az ember – utalt a keddi ünnepségen megjelent szaktekintélyekre, az Újfehértói Kutató Állomás egykori vezetőire, kutatóira dr. Nagy István. Az Agrárminisztérium vezetője beszédében a kutatás-fejlesztés és az innováció összefüggéseiről is szólt. Eszerint változnak a fogyasztói igények, ami megmutatkozik a kutatás-fejlesztés irányvonalaiban is.

– Nem csak az igények, hanem az éghajlat, a klíma is változik, ami újabb kihívás elé állítja a jelen kutatóit, szakembereit. Új és ellenállóbb kórokozók jelennek meg, ez pedig hatással van a nemesítésre és a szelekcióra – mondta az újfehértói Zsindelyes Házban megrendezett ünnepségen az agrárminiszter, majd hozzátette: ez a nap remek lehetőség arra, hogy tisztelegjünk a honi gyümölcstermesztés fejlődése érdekében tudományos munkát végző szakemberek teljesítménye előtt. – A huszonegyedik században is meg kell találnunk a helyét és a szerepét a tudományos kutatómunkának, ehhez igyekszik a szaktárca megfelelő körülményeket biztosítani – fogalmazott dr. Nagy István agrárminiszter.

A keddi ünnepségen dr. Szabó Tibor, a kutató állomás vezető kutatója vehette át a Jánossy Andor díjat. A rangos elismerést az Öko-forrás Közhasznú Alapítvány Kuratóriuma alapította még 2008-ban, a biodiverzitás megőrzéséért végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére.

– A város életének mindig is szerves része volt a kutató állomás, szinte nincs olyan család Újfehértón, aki ne kötődne hozzá valamilyen formában. Nekem a tanévkezdő almaszedések jutnak róla az eszembe – hozott személyes kapcsolódási pontot dr. Hosszú József, Újfehértó polgármestere.

Előtérben a szakmaiság

– Sok vihart átvészelt a kutató állomás, de a szakmaiság mindvégig jelen volt Újfehértón – emelte ki köszöntőjében dr. Gyuricza Csaba. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója szerint az itt végzett munka sosem lehetett hiábavaló, hiszen az ország almatermésének a hatvan százaléka ebből a térségből származik. Dr. Gyuricza Csaba a kutató állomás jubileuma mellett rámutatott egy másik jeles évfordulóra is: az újfehértói fürtös meggyfajta éppen ötven esztendeje kapta meg az állami elismerést.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában