Nyíregyháza

2020.01.02. 15:48

Boldog új esztendőt kívántak a kéményseprők

Nyíregyháza szembetűnően fejlődött, és erről az útról nem térnek le a jövőben sem – hangzott el.

Fotó: @DODO FERENC

Fekete kalapban és öltözékben, tisztítókefével a vállukon érkeztek a kémény seprői a városházára csütörtökön. Nem kotorni érkeztek, hanem hogy tiszta vizet, pontosabban kölyökpezsgőt öntsenek a pohárba.

Hosszú évtizedes hagyomány, hogy az új esztendő első munkanapján személyesen keresik fel a város vezetőit, hogy jó szerencsét kívánjanak nekik. Valkó László és Valkó Attila, a Kéményseprőipari Kft. ügyvezető tulajdonosai dr. Kovács Ferenc polgármesterrel, Jászai Menyhért és dr. Ulrich Attila alpolgármesterekkel kvaterkáztak a Bencs-teremben, ahol a média helyi képviselőinek is megköszönték az előző esztendőben végzett munkájukat.

A babona szerint az új év első napján látott kéményseprő jó előjel az egész évre. A mesterség hazánkban a középkor végén terjedt el, ugyanis akkoriban jelentek meg az első téglából épített kémények. Az első kéményseprők Itáliából jöttek, a talján mesterek terjesztették el a munkájukat.

Fotó: MTI/Balázs Attila

– Amikor a kéményseprőkkel jelképesen koccintunk a városházán, ismét rádöbbenhetünk arra, hogy eltelt egy esztendő. Úgy gondolom, hogy az előző év roppant mozgalmas és eredményes volt Nyíregyháza életében. Jó volt hallani az elismerő szavakat a városba érkező szilveszterezőktől, akik pedig itt élnek, a saját bőrükön tapasztalhatják, hogy még élhetőbb lett a környezetük. A település szembetűnően fejlődött, és erről az útról nem térünk le a jövőben sem – mondta rögtönzött pohárköszöntőjében dr. Kovács Ferenc polgármester.

KM/Fotók: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában