Nyírbátor

2020.01.29. 20:00

Fokozatváltás Nyírbátorban

A város térségében a felsőoktatási szolgáltatásokat a helyi gazdaság adottságaira reflektálva, unikális és innovatív tudományos kapacitásokra építve szeretnék fejleszteni.

Fotós: Toth Viktor

Fotós: Toth Viktor

– A Fokozatváltás a felsőoktatásban című, a felsőoktatás megújítását megfogalmazó dokumentumban lefektetett elvek alapján újabb Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ jött létre Kelet-Magyarországon, az Észak-Alföld régióban, mégpedig Nyírbátorban – fogalmazott Zichyné Belinszky Katalin, a képzési központ igazgatója a napokban megrendezett nyírbátori gazdasági fórumon.

A konferencián elhangzott az is: ősztől mérnökinformatikus és vidékfejlesztési agrármérnök szakokon tanulhatnak a régió fiataljai.

Lehetőség a fiataloknak

Az igazgató szerint az a küldetésük, hogy a hátrányos helyzetű helyi fiataloknak lehetőséget biztosítsanak arra, hogy részt vehessenek a felsőoktatásban. Ezért a célért egyetemi partnereikkel közösen dolgoznak, így a gazdasági igényekre gyorsan reagálva egyetemi képzések indításával járulhatnak hozzá ahhoz, hogy a régió fiataljai versenyképes tudáshoz juthassanak hozzá.

– A Debreceni Egyetemben és az Óbudai Egyetemben kiváló partnereket találtunk. Nyírbátor térségében a felsőoktatási szolgáltatásokat a helyi gazdaság adottságaira reflektálva, unikális és innovatív tudományos kapacitásokra építve szeretnénk fejleszteni – emelte ki Zichyné Belinszky Katalin.

A nyírbátori Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ igazgatója szerint a vállalati partnereikkel, a térség meghatározó gazdasági szereplőivel (Rosenberger Magyarország Kft., Diehl Avi­ation Hungary Kft., Coloplast Hungary Kft., Unilever Magyarország Kft., Magyar Gépjárműipari Szövetség és számos, a BMW csoporthoz tartozó ­beszállító) szorosan együttműködve valósítják majd meg a képzéseket, a cégek szinte kizárólagos „felvevői” lehetnek a náluk végzett hallgatóknak, erősítve a helyi gazdaságot és csökkentve az elvándorlást.

Vonzó lehet a térség

– Az együttműködésünk kifejezett célja fejlesztés és innováció, ezek nemzetközi viszonylatban is egyedivé, és ezért gazdasági és tudományos szempontból is vonzóvá tehetik már középtávon ezt a térséget, kiemelten a műszaki területet, valamint a vidékfejlesztési agrárgazdaságot, gazdálkodást és menedzsmentet, az élelmiszeripart és a turizmust.

– Fontos kapcsolatokat ápolunk több nemzetközi egyetemmel és képzőközponttal annak érdekében, hogy a képzéseinken részt vevő hallgatók nemzetközi cserediák- és ösztöndíjprogramokba is be tudjanak kerülni, további nemzetközi kapcsolatokat tudjanak kiépíteni, amivel javíthatjuk a térség tudástranszfer-képességét – zárta előadását Zichyné ­Belinszky Katalin.

TG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában