kiskert

2020.01.24. 14:00

Gyógyír lehet a fák sebeire

Az elhanyagolt sérüléseken hamar megtelepedhetnek a penész- és taplógombák.

– Gyümölcs- és díszfáinkon gyakran keletkezhetnek sebek, sérülések. Érdemes ezeket minél gyorsabban és minél szakszerűbben ellátni – mondta lapunknak Kohán Márk.

Bármely időszakban

A nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője szerint ezek a sérülések az év bármely időszakában előfordulhatnak, akár egy nagyobb vihar után, de a kerti munkák során a különböző gépek is okozhatnak sebeket a fák törzsén vagy az ágakon.

A fákon keletkezett sebeket érdemes azonnal ellátni, mivel az elhanyagolt sérüléseken hamar megtelepedhetnek a penész- és taplógombák, megtámadhatják a szúbogarak, s ez könnyen a fa pusztulásához vezethet. Kohán Márk hozzátette: a gépek okozta roncsolt sebek nagyon nehezen gyógyulnak, ezért körültekintően kell ellátni őket.

A sebfelületet le kell tisztítani, és éles késsel a roncsolt szöveteket az egészséges részig el kell távolítani.

Az így keletkezett felületet fasebkezelő anyaggal célszerű bekenni, és mindaddig ismételni, ameddig a seb körüli szövetek burjánzása el nem indul.

– Ennél egy picit bonyolultabb a fák odvainak kezelése, de ez is megoldható egy kis odafigyeléssel – fogalmazott a Klorofill Kertészeti Áruda vezetője.

A szakember kiemelte: fáinkon akkor keletkeznek odvak, ha a megsérült vagy levágott ágak helyét nem kezeljük megfelelően, vagy metszésnél csonkot, úgynevezett tarisznyaakasztót hagyunk.

Ennek következtében a kéregszövetek burjánzása lassabb ütemű, mint a faszövetek korhadása, és így mélyre hatoló odúk jönnek létre.

Élő szövetig

– Ha mégis odú keletkezett a fánkon, nem kell elkeseredni, meg lehet menteni a fát a további károsodástól. Az élő szövetig meg kell tisztítani az odút, éles késsel vagy fakaparóval. A megtisztított üreget kitömhetjük gipsszel vagy cementhabarccsal.

Mindig figyeljünk arra, hogy a tömítőanyag teljesen töltse ki az odút, és a felülete ne repedezzen. Ha ez mégis megtörténne, sebkezelő anyaggal le kell kenni a tömítőanyag felületét, ugyanis légmentesen kell lezárnunk a réseket, így kerülhetjük el a további fertőzéseket – zárta a tanácsok sorát Kohán Márk.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában