Fejlesztés

2020.01.29. 12:37

Határtalan terápiák kora gyermekkorban

Magyarországon és Szlovákiában is egyre több kisgyereknek lenne szüksége korai fejlesztésre.

Fogyatékossággal élő gyermekekkel foglalkozó egészségügyi és szociális szférában dolgozó szakemberek, pedagógusok látogattak el Szlovákiából a nyíregyházi Csodavár Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóházba, ahol innovatív fejlesztési lehetőségekkel ismerkedhettek meg a Rejtett Kincsek Down Egyesület és a szlovákiai Centrum Liberta egészségközpont közös, „Kora gyermekkori intervenció a határ két oldalán” című programjának keretében.

Magyarországon és Szlovákiában is egyre több kisgyereknek lenne szüksége korai fejlesztésre, erre azonban nem mindenkinek van lehetősége. Ezen segít a nyíregyházi egyesület és a kassai központ egészségügyi és gyógypedagógusainak terve. Az egy évig tartó időszaknak csak egyik eleme volt a hétvégi szakmai látogatás, amin többek között autizmussal élő gyermekeknek kifejlesztett terápiákat, a korai fejlesztést támogató, játékos foglalkozásokat láthatták a szlovákiai szakemberek.

Elfogadás, beilleszkedés

– Egy olyan szakmai program megvalósítását tűztük ki célul közösen, mely segítségével a társadalom perifériáján élő, korai fejlesztésre szoruló gyermekek kiszűrési módszereit javítjuk, életminőségét, elfogadását és társadalomba beilleszkedését segítjük a határ mindkét oldalán – mondta el Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke, majd hozzátette: a program során szakmai workshopokat és szülői fórumokat rendeznek Szlovákiában és Magyarországon, emellett a Rejtett Kincsek Down Egyesület munkatársai Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4 periféria területén szűrést végeztek 6 éves korig, és számos előadást tartottak a régióban.

A program következő állomásaként a nyíregyházi gyógy­pedagógus szakemberek látogatnak el Kassára, a Centrum Liberta egészségközpontba, majd a Szlovákiában élő családok nyerhetnek bepillantást a nyíregyházi Csodavár munkájába.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában