Kelet-retro

2020.01.17. 07:00

Múzeumi dolgozók bontották le a nyíregyházi totózót

Felidézzük, miről számolt be a Kelet-Magyarország 70, 50, 30 és 20 évvel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

1950. január 17., kedd

Teljesül Nyírjákó régi kívánsága: Baktalórántházához csatolják

Nyírjákó községnek nem volt eddig önálló közigazgatása, Rohodhoz tartozott. Nyírjákót Rohodtól hat kilométeres földút választja el, ezen kellett végigmennie annak, akinek a rohodi községházán ügyes-bajos dolga akadt. A nyírjákóiak régi vágya volt, hogy községüket a Rohodnál sokkal közelebb fekvő Baktalórántházához csatolják.

A járás székhelyétől Jákót mindössze egy két és fél kilométeres műút választja el, amelyen a közlekedés is sokkal könnyebb, mint a rohodi földúton. Nyírjákót közigazgatásilag Baktalórántházához csatolják. Így, szoros kapcsolatban a járási székhellyel Nyírjákó dolgozóinak nem csak könnyebb lesz ügyeiket elintézni, de a fejlődés sokkal nagyobb lehetőségei nyílnak meg előttük.

1960. január 17., vasárnap

Golyóra érett az első szabolcsi szarvas

Az elmúlt héten sok ember tolongott a nyíregyházi halászcsárda előtt, s kíváncsian nézegettek egy magas állványra kifüggesztett, jól megtermett szarvastehenet. Voltak, akik megsimogatták az állatot. Nem csoda, hiszen sok nyíregyházi még soha életében nem látott ilyen vadat, legfeljebb könyvekben olvasott róla. Sokan arról sem tudnak, hogy megyénkben is él néhány szarvascsalád, például a lónyai, a bockereki és tiszadobi nagyerdőkben.

A tehén elejtője elmondotta: ez az első szarvastehén a háború óta, amely a lónyai erdőben puskagolyóra érett, sok nyíregyházi örömére a halászcsárdában készítenek belőle ízletes vacsorát.

1990. január 17., szerda

Gőzmozdonyba költözött egy nyíregyházi nő

Nyíregyháza-szerte beszélik, hogy egy nő igen furcsa módon oldotta meg lakásproblémáját: a megyeszékhely vasútállomásán beköltözött egy mozdonyba. Utánajártunk, hogy a hír megfelel-e a valóságnak.

„A hölgy a a váróterem közelében kiállított gőzmozdonyban lakott” – tájékoztatott a MÁV-igazgatóság rendésze. „Icának hívják, s a vasúti dolgozók régen ismerik, hiszen ha csak teheti, a nyíregyházi vasútállomáson tanyázik, sőt olykor furcsa dolgokat művel. Például többször felmászott a legalább 30 méter magas világítóoszlop tetejére, ahonnan a tűzoltók hozták le. Nemegyszer betörte az állomásépület ablakait és a hirdetőoszlopok üvegét. Már néhányszor elvitték, de mivel nem közveszélyes, hamarosan kiengedték, s újra felbukkant az állomáson.”

A rendész elmondta, hogy Ica a melegebb hónapokban a mozdonyban aludt, s a napokban ismét előkerült. Felkapaszkodtunk a fekete monstrumra, s a vezetőálláson papírdobozokat, kabátokat, pulóvereket és más ruhadarabokat találtunk. Mivel a „helyiség” két oldalról nyitott, lakásnak jelenleg túl hideg és huzatos. De a nyári hónapokban Icának minden bizonnyal megfelel, hacsak a MÁV nem mond fel neki…

2000. január 17., hétfő

Múzeumi dolgozók bontják le a nyíregyházi totózót

Bontják a Síp és Bethlen Gábor utcák sarkán álló egykori totózót. A munka már a görögkatolikus főiskolának készíti elő a terepet. A bontást a Sóstói Múzeumfalu dolgozói végzik, az abból származó anyagot is ők szállítják el – a város ezzel is segíti a múzeumfalu további bővítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában