Nyíregyháza

2020.01.30. 17:27

Váratlan felfedezés Nyíregyházán: Építőmunkások bukkantak a Hungária Gőzfürdő medencéire

„Izgalmasan indult a mai nap – érdekességre bukkantak a szakemberek városunk új kulturális negyedének építkezései közben” – adta hírül közösségi oldalán dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Ahogy azt november végén bejelentették, Szindbád néven színháztörténeti múzeum, pódiumszínpad és bisztró lesz a régi Helyőrségi Klub helyén, csütörtök reggel nem várt látvány fogadta az ott dolgozó szakembereket. 1912 és 1919 között ezen a helyen működött a Hungária Gőzfürdő, melynek két medencéjét találták meg a kivitelezők.

Melhouse János egyik késői alkotása a Bessenyei téren álló egyemeletes épület, amely ma Helyőrségi Klubként ismert. 1891-ben épült, eredetileg a városban állomásozó katonatisztek elszállásolására szánták, a Hungária Gőzfürdő után csendőriskola működött itt.

„A ház rizalitjait eredetileg törtvonalú oromzatok zárták le, a sarkokat erőteljes armírozás díszítette, középen pedig egy fából készült, üvegezett veranda ugrott előre a homlokzat síkjából. Ez utóbbi elem a Svájci-lak középső részét, az oromzatok formája pedig a romantika szellemiségét idézte” – olvasható Margócsy József leírásában.

Forrás: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában