növelik a hatékonyságot

2020.02.28. 09:33

Változások a bíráskodás rendszerében

Láthatási időtartam korlátozása, a gyerek késedelmes átadása, útlevelének visszatartása – csak néhány példa azok közül, mely jogsérelmek megoldása március 1-től a gyámhatóság helyett a bíróság feladata lesz.

Fotó: Debreceni Törvényszék

A változtatást a hatékonyság növelésének szándékával indokolta a jogalkotó – hangzott el szerdán a Debreceni Törvényszék sajtótájékoztatóján. A törvényen még keddi ülésnapján is módosított az Országgyűlés: az eljárás megindításához szükséges 6 ezer forintnyi illetéket mégsem előre kell fizetni, hanem utólag törleszti majd a pervesztes fél (a gyámügyi eljárás díjmentes volt).

Objektívebb vizsgálat

Mint dr. Kahler Ilona Márta, a Debreceni Törvényszék elnöke kifejtette, valamennyi járásbíróság eljár majd ilyen ügyekben, az illetékes a gyermek lakóhelye szerinti járásbíróság lesz. A gyermekkel való kapcsolattartásra vonatkozó határozatok (bírósági végzés, szülők közti egyezség) megsértése esetén lehet a bírósághoz fordulni, a végrehajtás betartatását kérni.

Lényegében egy peren kívüli eljárásra kerül sor, melyben azt vizsgálja a bíró vagy bírósági titkár, hogy az adott fél neki felróható módon megszegte-e a határozatban foglaltakat. Korábban a gyámhatóság önhiba fennállását vizsgálta, ami nem is volt pontosan definiálva és alapvetően egy gondatlan magatartást feltételez; a bírósági eljárás tágabb értelemben és objektívebb szempontból vizsgálja a mulasztást.

Ha megállapítható a felróható módon való megszegése a korábbi döntésnek, egyezségnek, a bíróság elrendeli a végrehajtást önkéntes teljesítésre felhívással, ha ez elmarad, akkor különböző jogkövetkezményeket alkalmazhat.

Többek közt bírságolhat, rendőrségi közreműködést kérhet, szülői felügyeleti jog megváltoztatását indítványozhatja, vagy legsúlyosabb esetben feljelentést tehet kiskorú veszélyeztetése miatt.

Visszatartó erő

Mint dr. Csikiné dr. Mátyás Krisztina, a polgári-közigazgatási-munkaügyi kollégium vezetője hozzátette, a gyámhivatalnak lényegében hasonló eszközei voltak, azonban abban bíznak, visszatartó erőt jelent majd, hogy bírósági eljárásnak teheti ki magát a határozatot megszegő fél. Megjegyezte, a gyámhivatal gyakran alkalmazta bírság kiszabását, ami többnyire eredményre is vezetett.

A törvényszék elnöke elmondta, országos központi és helyi képzésekkel, a gyámhatósággal konzultálva készültek fel a szóban forgó ügyek lebonyolítására.

Hogy mekkora munkaterhet jelentenek majd a bíróságnak, nem lehet tudni, mert más elszámolással dolgoznak a gyámhatóságnál, ahol egyébként tavaly a megyében 308 gyerek vonatkozásában volt folyamatban ilyen típusú eljárás, egy gyermek esetében akár több kérelem is érkezhetett.

Átalakuló szervezet

Április elsejétől megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok önálló szervezetként, lényegében mindkét ügyszak betagozódik a törvényszékekbe.

A közigazgatási ügyekben az illetékesség már 2018-ban megváltozott, nyolc regionális központba, köztük Debrecenbe került számos ügytípus, némelyik pedig megmaradt a megyeszékhelyek bíróságain.

Április 1-től valamennyi közigazgatási ügyben a nyolc regionális központban, köztük a Debreceni Törvényszéken ítélkeznek (ide tartoznak majd a korábban a nyíregyházi és a szolnoki közigazgatási és munkaügyi bíróságokon vitt ügyek). Ezek az elsőfokú eljárásoknak adnak helyet, a felülvizsgálatot a Kúria végzi majd.

A munkaügyi ítélkezés megmarad minden törvényszéken, a másodfokú eljárást a pedig az ítélőtáblákon (köztük a debrecenin) végzik.

Távmeghallgatás

Dr. Figula Ildikó, a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke elmondta, az általa irányított szervezet országosan is kiemelten leterhelt volt tavaly is, ennek ellenére kiváló mutatókkal dolgozott. 2019-ben 1948 közigazgatási és munkaügyi per érkezett és 1933 ügyet fejeztek be, ebből 989-et három hónapon belül, az összes ügy 88 százalékát pedig pedig hat hónapon belül.

A sajtótájékoztatón szó volt arról is, hogy a távmeghallgatáshoz szükséges bírósági rendszer kiépült és használata a napi munka részévé vált. Tavaly országosan 6 ezer 426 távmeghallgatást bonyolítottak le, és a fogvatartottak jó része már ily módon vett részt az eljárásokban; ez nemcsak költséghatékony, de a biztonsági kockázatokat is jelentősen lecsökkenti.

A Debreceni Törvényszéken idén tegnapig 92 távmeghallgatás volt, és valamennyi hajdú-bihari járásbíróság rendelkezik erre alkalmas infrastruktúrával. A rendszer minden eljárástípusban használható, így például megkímélheti a polgárokat attól, hogy a regionális központba kelljen utazniuk.

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában