jogban jártas

2020.02.27. 07:12

A bíróság dönt arról, ki fizeti az eljárási illetéket

A kapcsolattartásról hozott határozat végrehajtására irányuló kérelem benyújtásakor nem kell illetéket fizetni.

Gyakran előfordul, hogy a külön élő szülő és a gyermeke közötti kapcsolattartás nem működik, s ebből sok konfliktus adódik. A gyerekkel való kapcsolattartásra vonatkozó határozatok végrehajtását március elsejétől a járásbíróságokon kell kezdeményezni – írtuk lapunk február 15-ei számában.

A Tartani kell a kapcsolatot! című cikkben dr. Nyakó Zsuzsannával, a Nyíregyházi Törvényszék elnökével részletesen kitértünk az eljárás menetére, s arra is, ilyen esetekben mit vizsgál a bíróság. Most egy friss változásról kaptunk hírt.

Az eljárás végén

– Az Országgyűlés február 25-én módosította a kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtása iránti eljárás szabályait – tájékoztatta lapunkat dr. Nyakó Zsuzsanna. – Ennek értelmében az eljárásban – amit ez év március 1-jétől a bíróság előtt lehet kezdeményezni – a felet költségfeljegyzési jog illeti meg.

Ez azt jelenti, hogy a kérelem előterjesztésekor a 6000 forint illetéket nem kell megfizetni, a bíróság az eljárás végén hozott határozatában dönt arról, hogy a költséget ki és milyen arányban fizeti.

Rászorultságuk esetén továbbra is igényelhető költéségkedvezmény, amely az eljárásban részt vevőket mentesítheti az illeték megfizetése alól.

További jelentős változás, hogy a kérelmet kizárólag a gyermek lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti járásbíróságon lehet előterjeszteni – hangsúlyozta a Nyíregyházi Törvényszék elnöke.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában