SZAVAZÁSÉRTÉKELÉS

2020.02.24. 11:10

A nyíregyháziak nyíroszpártiak és pont!

A nyíregyházi giroszról kérdeztük olvasóinkat.

Nem vitás, valódi „nyíregyházikum” az országszerte nyíregyi giroszként emlegetett, nagy kifliszerű buciba pakolt girosz, amelyik ha jól van elkészítve, garantáltan mártással, zöldséggel és reszelt sajttal teríti be fogyasztója több méteres körzetét.

Heti kérdésünk erre az ételre vonatkozott, azt kérdeztük Önöktől:

gasztro-tahóság, vagy a megyeszékhely sőt a megye büszkesége-e ez a gyorsétel?

Győzött a lokálpatriotizmus

Nem meglepő, hogy válaszadóink csaknem 40 százaléka kiáll helyi értékeink mellett, mindenáron megvédené az állomás és a Búza tér környékéről származó, első számú helyi ételünket, amely még a lapcsánkánál is jobban határozza meg a szabolcsi identitást.

 

Fotó: StreetKitchen

Mit nekünk az egyszerű török, vagy görög stílusú girosz, mikor ebben az ételben csapódik le minden ami vidékünkben csodálatos.

A helyben sütött, kelt, könnyű, hatalmas kifli, a friss zöldségek a megye kertjeiből, a helyi tejgazdaságok által szállított hozzávalókból készülő zamatos mártás a csodálatos, nagy műgonddal készített hús, mely kizárólag első osztályú csirkemell kell hogy legyen...

Csoda hát ha legtöbben kiállnak e mellett a csodás termék mellett?

Nem mindenütt ilyen?!

Meglepő módon a második legtöbbet választott válaszlehetőség (38%) az volt amely szerint nem is értjük ezt a „hájpot” ami a girosz körül forog, mert minden bizonnyal máshol is pont ilyen giroszokat készítenek országszerte.

Hogy ez így van-e azt nehéz megítélni, nem tudhatjuk mennyire volt hatással az elmúlt évtizedekben a nyíregyházi stílus az ország girosz büféire, de okkal sejthetjük, a „nyíregyházi girosz” kifejezés nem véletlenül jött létre.

Másik ésszerű oka lehet a kételkedésnek, hogy az ember nehezen tud jobbat elképzelni a mi giroszunknál, ezért teljesen egyértelmű a gondolat: ezt máshol egyszerűen nem csinálhatják másképp, ez így tökéletes. Így kell.

Szenvedélyek viharában

Olvasóink 17 százaléka szörnyű dilemmával szembesült a kérdés kapcsán. Nem fog-e a megyét mozgató üzemanyagnak, a szatmári tájakon évszázadok óta tökéletesített nedű, a leghungarikumabb hungarikum, a pálinka rovására menni ez a nagy giroszozás?

Sokan úgy gondolják: legyünk erre büszkék inkább | Fotó: MTI

Biztos hogy erre kell büszkének lennünk? Egy étel amit szűk harminc éve találtak fel talán a néhai Zsuzsi büfében, talán az OTP környékén?

Hol marad őseink öröksége, a szabolcsi alma, a szatmári szilva, a restis vegyes?

A kérdés nehéz, rengeteg feszültség és vita sejlik fel ha a mélyére tekintünk.

A jöttmentek szava

Természetesen elenyésző azok száma – mindössze 6 százalék – akik elutasítják ezt a csodát mely csak a nyírség homokján jöhetett létre. Tiszteletben tartva az ő véleményüket is, halkan kérdezzük: nem mentette meg soha az életüket fiatal korukban egy buli vége felé egy jól megpakolt girosz a Búza téren? Na ugye!

[eweb-voting id="3706323"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában