ingatlan

2020.02.24. 10:42

Akár ötvenszeres is lehet az árkülönbség a megye legolcsóbb és legdrágább házai között

Körülnéztünk a megye ingatlanpiacán, arra voltunk kíváncsiak, hol a legolcsóbb illetve hol a legdrágább beruházás egy családi ház vásárlása.

Nemrégiben annak jártunk utána, a világ mely táján milyen otthont vásárolhatnánk magunknak, átlagos Nyíregyházán található lakásunkért cserébe. Ezúttal maradunk szűkebb környezetünkben, a megyei ár-rekordereket igyekszünk felkutatni.

A népszerű hirdetési oldalakat böngészve elgondolkodtató, milyen alacsony és milyen, szinte már elérhetetlennek tetsző, magas árakon kínálnak lakóházakat, lakásokat eladásra Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Egy négyzetméter akár 20 ezer alatt

Aki valaha keresett már eladó lakást, minden bizonnyal rácsodálkozott, hogy jellemzően a megyeszékhelytől vagy a nagyvárosoktól távolabb eső településeken milyen alacsony áron kínálnak lakhatónak tűnő ingatlanokat. Összeállításunk készítése pillanatában a legalacsonyabb négyzetméterárat egy Bátorligeten kínált ház produkálja, kevesebb, mint 17 ezer forinttal.

Fotó: ingatlan.com

Hasonló árakkal találkozunk hirdetésekkel Kemecsén, Tiszadobon, vagy Nyírbélteken, de szerte a megyében találhatnánk hasonló árú, jellemzően felújításra szoruló vályogházat.

A nagy átlag

Megyénk községeiben, kisvárosaiban az olcsó árkategóriájú lakóházak négyzetméterára jellemzően 22-25 ezer forinttól kezdődik, és ha a luxusingatlanokat nem számoljuk, a nagy átlag sem megy százezer forint fölé, és ebben a kategóriában – 60-100 ezer forint között – már igen sok megyeszékhelyen található ház is akad.

A legdrágábbak

Az internetes hirdetések között a legdrágábbak nem meglepő módon Nyíregyháza központjában találhatók, illetve a város különböző lakóparkjaiban, felkapott pontjain épült új ingatlanok.

Mivel az általunk keresett ház mérete (70-150 nm) kizárja a valóban drága luxusingatlanokat, az igazán vagyonokba kerülő házakat most nem vesszük figyelembe.

Fotó: MTI

A Nyíregyháza belvárosában eladásra kínált legdrágább, 120 négyzetméteres ingatlana 92 millió forintért vár új gazdájára, ami azt jelenti közel 770 ezer forintba kerül négyzetmétere.

Ha csak ezeket a távolról sem szakértői alapossággal összegyűjtött adatokat nézzük, elképesztő, több mint negyvenötszörös különbséget tapasztalunk.

Hogy ér-e valóban ötvenszer többet többet egy nyíregyházi ház mint egy bátorligeti? Erre a piac válaszol: minden annyit ér amennyit adnak érte...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában