Nyíregyháza

2020.02.18. 17:30

Brexit: a játszmának még nincs itt a vége

A január 31-ei Brexittel elkezdődött az átmeneti időszak.

Január utolsó napján az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, az év végéig azonban ugyanúgy kereskedik az EU-val, ahogy eddig. Addig kell tető alá hozni a feleknek egy kereskedelmi megállapodást, ám ha ez nem sikerül, sokk következik: ellenőrizni kellene a határt átlépő termékeket, és vámok lépnének életbe.

Van, aki kilép, és van, aki marad

Az Egyesült Királyság kilépett ugyan az Európai Unióból, ám 2020. december 31-én éjfélig még ugyanúgy kereskedik az EU-val, mint eddig. Addig kell tehát tető alá hoznia a feleknek egy kereskedelmi megállapodást, vagy – ha ez nem megy – kitolni a határidőt.

Ha ez sem sikerül, 2021. január 1-jétől kizárólag a Nemzetközi Kereskedelmi Szervezet szabályai vonatkoznának az EU és az Egyesült Királyság kereskedelmére, ami kereskedelmi sokkot okozna, hiszen ebben az esetben ellenőrizni kellene a határt átlépő termékeket, vámok lépnének életbe.

2020. december 31. után várhatóan megszűnik az uniós polgárok szabad mozgása.

Jogok és kötelezettségek

Az átmeneti időszakban változatlanok az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok (köztük a munkavállalók és diákok) jogai és kötelezettségei is, a beutazás, tartózkodás, munkavállalás feltételei és a szociális jogosultságok.

A már az Egyesült Királyságban élő és tartósan maradni szándékozó uniós polgároknak letelepedési kérelmet kell benyújtaniuk az „EU Settlement Scheme” rendszerben a tartózkodási jogaik megőrzéséhez. Ebből következően a magyar állampolgároknak is regisztrálniuk kell magukat a rendszerben. A brit belügyminisztérium adatai szerint meghaladta a 3 milliót azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik eddig letelepedett státusért folyamodtak.

Brexit helyett korona

– Korábban sokat találgattuk, vajon mire számíthatunk a Brexit után, az egyik hatás az árak emelkedése lehetett volna, ám eddig az árak nem mozdultak – mondta el lapunknak Veress Ferenc, aki több mint 10 éve él Londonban.

– Lehet, hogy ez a tartalékoknak köszönhető, de az is előfordulhat, hogy nem lesz érzékelhető a változás.

Ami a Brexit negatív hatásaként biztosan érezhető, az a határok közelében jelentkezett. Sokan átjártak dolgozni, most ennek a feltételei megváltoznak.

– Több mód is van az elhelyezkedés megkönnyítésére, egyik az ún. letelepedett státus megszerzése. A pályázónak öt évre visszamenőleg igazolnia kellett, mikor hol lakott és dolgozott, el kellett küldeni az útlevélmásolatát, és befizetni az eljárási díjat.

– Mi regisztráltak voltunk, itt adóztunk, ez nem volt nagy kihívás. Később ez ingyenessé vált, de most már ez sem olyan könnyű. Lehet folyamodni angol állampolgárságért, ez olyan 1000 font körüli összegbe és jó pár hónapos eljárásba kerül. Viszont Ausztráliába, az USA-ba lényegesen könnyebb megkapni a vízumot, és persze Angliában is könnyebb állami állást kapni – mesélte lapunknak Veress Ferenc, aki szerint túl sokat foglalkoztak ezzel a témával, az emberek érdeklődésének középpontjában Angliában most a koronavírus áll.

Nem mertek költekezni

Több éve él és dolgozik Angliában Gergely András, aki Nyíregyházáról informatikus szakemberként kerekedett fel. Több mindenbe belekóstolt, jelenleg taxis és IT-vállalkozással keresi a kenyerét.

Az elmúlt pár hónap eléggé spórolós volt az emberek életében. Nem mertek költekezni, a nagyobb értékű vásárlásokkal vagy utazásokkal kivártak.

– Londonban megszokott, hogy a karácsonyi időszakban rengeteget költenek, ám ez tavaly elmaradt, mivel mindenki a Brexitről beszélt, és aggódtak a bizonytalanság miatt. Ám most, hogy megtörtént a kilépés és átmeneti időszak van, mintha elvágták volna ezt, és törölték a fejükből: újra költekeznek. Mondhatni, ez már a normál februári forgalom, ami a kieső karácsonyi költekezést pótolja.

A kapuk nem zárulnak be

– A munkámból adódóan rengeteg emberrel beszélgetek, és sokan úgy értékelik a történteket, mintha egy új vasfüggöny alakulna ki. Nagyon sokan most gyorsan el akarnak utazni és szétnézni azokban az európai országokban, ahol még nem jártak, attól tartva, hogy a brexit után már nem tehetik meg. Ilyenkor megpróbálom felvilágosítani őket, hogy a kilépés után ugyanúgy utazhatnak majd Európába, mint korábban, vagy mint ahogy Amerikába is teszik ezt – enged bepillantást a hangulatba András.

Talán az idősebb emberek könnyebben fogadják a brexitet, sőt, örülnek, mondván: „majd minden olyan lesz, mint régen”.

– Londonban és környékén azért kicsit más a helyzet és a megítélés a rengeteg náció miatt. A világ nagyon sok országából élnek itt emberek, közösségek, ők a vidékiekhez képest más szemmel nézik a folyamatokat.

– A személyes tapasztalatom az, hogy gyakrabban kérdezik meg tőlem, nem aggódom-e a változás miatt. Nem érzem, hogy aggódnom kellene, és szerintem senkinek sem kell ezt tennie. A nép megnyugodott: kiléptek és kész, a többi úgyis „fent” dől el. Majd aggódhatnak 11 hónap múlva… – sejteti Gergely András, hogy a jövő még tartogat némi bizonytalanságot, meglepetést.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában