mintafalu

2020.02.20. 16:14

Büszkék lehetnek falujukra a vámosatyaiak

A természeti kincsek és az építészeti örökségek népszerűsítése, fej­lesztése mellett döntöttek.

A Beregi Katonadal Fesztivált hagyományteremtő céllal keltették életre

Fotó: Bodnár Zsolt

Nótás kedvükben lehetnek a vámosatyaiak. Nem pusztán azért, mert tavaly először keltették életre a Beregi Katonadal Fesztivált, hanem azért, mert rangos elismeréssel illették az igyekezetüket.

Az egész falunak szól

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány gálájának a Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központ színházterme adott otthont, ahová többek között meghívták Szász Józsefet is, az 574 lelkes település polgármesterét.

Az alapítvány küldetése „a kulturálisan hátrányos helyzetben lévő települések és társadalmi csoportok életminőségének fejlesztése, az együttműködő falvak kulturális örökségének ápolása és lehetőség szerinti gazdagítása, a települések kapcsolatrendszerének fejlesztése”.

Jóleső érzés töltött el, amikor a már 24. alkalommal megrendezett gálán kiderült, hogy Vámosatyát a „Mintafalu” oklevéllel tüntették ki.

– Az elismerés az egész falunak szól, és ez egy több évtizedes folyamat gyümölcse.

– Nekem ez a hetedik ciklusom, és mindig arra törekedtem, hogy valamilyen értékkel gyarapodjunk, és a sok újítás egymásra, egymás mellé épülve keltette fel az alapítvány kuratóriumának figyelmét – mondta érdeklődésünkre Szász József.

Szász József, Vámosatya polgármestere

– Mivel viszonylag kicsi a település, ezért a munkahely­teremtő beruházásra nem fókuszálhatunk. Így aztán a természeti kincsek és az építészeti örökségek népszerűsítése, fejlesztése mellett döntöttünk. Büszkén említhetem a teljesség igénye nélkül a tájházat, a látványtárat, a helytörténeti emlékparkot, a Büdy-várromot, a Bockereki-erdőt, a bélyegtárlatot, a Rákóczi-emlékszobát, a cserépedény-gyűjteményt, a vámtörténeti kiállítást, a lámpamúzeumot – ezek mind Vámosatya vonzerejét jelentik.

– A Beregi Katonadal Fesztivál akkora sikert aratott nyáron, hogy az idén is megrendezzük, sőt, már most kész programmal rendelkezünk.

A tavalyihoz képest ezúttal már „mintafaluként” lehetünk a program házigazdái.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában