Városrehabilitáció

2020.02.21. 20:00

Cél, hogy Nyíregyháza keleti szegregátumába ne költözzön senki

Átköltöztek a keleti szegregátumból és berendezkedtek új otthonaikba a családok.

A pályázat első ütemében a sárga épület az átfogó uniós programnak köszönhetően újulhatott meg

Fotó: Pusztai Sándor

Éles kontraszt. Ez az első szó, ami az ember eszébe jut, amikor ránéz a nyíregyházi Dália utca 9. szám alatt felújított épületre és a közvetlen körülötte lévő tömbökre. Az új külsőt öltött egyszintes, egykori laktanyás épületbe új lakók költöztek néhány hete a Keleti lakótelepről. Az udvaron még a felújítás nyomai láthatók, némi építési hulladék, tűzifa, ami közé kartondobozok keveredtek.

– Jó lesz nekik gyújtósnak, reméljük, minél hamarabb összepakolják és elégetik. Rendet tesznek közösen az udvaron, majd mi is segítünk nekik – mondta Erzsike, a telepen dolgozó szociális munkás, aki körbevezetett minket is, merthogy igencsak sűrűn forgolódott a média az elmúlt hetekben errefelé.

Beléptünk a frissen kifestett lépcsőházba, üres és csendes volt, a gyerekek iskolában voltak, az anyukák otthon a kisebbekkel. A szociális munkások még csak most ismerkednek az újakkal, felmérik igényeiket, problémáikat, és amiben tudnak, segítenek. Szerdán klubfoglalkozásra invitálták a babás anyákat, és folyamatosan tájékoztatják őket a képzési lehetőségeikről is.

Ott már nem lakhattak tovább...

– Mi is benne voltunk abban a 15 családban, akik átjöhettek a Keletiről. Én négy gyerekkel és vejeimmel költöztem be ebbe az 57 négyzetméteres komfortos lakásba. Ég és föld a különbség, amott semmink nem volt, itt fürdőszoba, wc, felszerelt konyha, vadonatúj ablakok, ajtók – mutatta Horváth Tünde.

Az asszony kissé tartózkodott a médiafigyelemtől, fotót nem hagyott készíteni magáról, de szívesen elmondta, hogy sikerült berendezkedniük, és az új közeget is meg tudták szokni. Annak idején a Huszártelepre ment férjhez, ismeri az ott élőket, az új lakótömbben pedig az édesanyja a közvetlen szomszédja.

Elmondta azt is, tizenéves lánya gyereket vár, ha a kicsik megszületnek, ők már ebbe a tiszta, kényelmes környezetbe kerülhetnek, ezért is vállalták a valamivel magasabb bérleti díjat.

Vissza már nem menne senki

Szabó Bianka a nagymamájával rendezkedett be, a 21 éves fiatalasszony kétéves kisfiával gyesen van. – A lakás szép, elférünk, senki nem vitatja, hogy itt minden rendezettebb, ismerjük az itt lakókat, ezidáig nem volt konfliktus, köszönőviszonyban vagyunk egymással – tette hozzá.

Mint ismert, január közepén 15 család a Keleti lakótelepről felújított, komfortos lakásba költözhetett a Dália utcára. Egy uniós programnak köszönhetően jobb lakhatási körülményeket biztosíthat az önkormányzat a Keleti lakótelepen élőknek, a program első ütemében a Huszártelepen korszerűsített szociális bérlakásokba azok a családok mentek át, akiknek nem volt tartozásuk, és önként vállalták a költözést.

Közülük többen már egy jó ideje szerettek volna cserélni, ezért kötöttek szerződést.

– Tudjuk, hogy a szegregátumokban nagyon nehezek az életkörülmények, azt gondolom, az érintettek társadalmi integrációjában a lakhatási viszonyok rendezése az első és a legfontosabb lépés – mondta el Jászai Menyhért alpolgármester, hozzátette: a komplex program több síkon támogatja a családok felzárkózását: képzésekkel, tanácsadással, szociális szolgáltatásokkal.

– A költözés előtt a 6-8 tagú családok megnézték, hogy hová mennek, és meg voltak elégedve a lakásokkal. Az önkormányzat egy egyszeri költözési támogatást is biztosított a gördülékeny lakáscseréhez, a bérleti szerződésben pedig aláírták, hogy határidőre fizetni fogják a kedvezményes lakbért és a rezsit. Tudjuk, hogy a változás stresszel jár, elköltözni egy megszokott közegből nem egyszerű dolog, de belátták a családok, hogy egy élhetőbb helyen könnyebbek lesznek mindennapjaik – mondta az alpolgármester, aki hangsúlyozta, az önkormányzat elsősorban a méltatlan lakhatási körülmények közül szeretné kiemelni az érintetteket.

Megtudtuk azt is, hogy az önkormányzat 2013 óta a Keleti lakótelepre nem utal ki lakásokat, s a huszártelepi tömb felújításának is az a célja, hogy a város keleti részén fekvő szegregátumba már ne költözzön senki, onnan kifelé jöjjenek az emberek, valamint azt is, hogy többen integrált lakóközösségekbe is bekerültek, saját elhatározásból, önerőből.

A városrehabilitációs terv szerint a Keleti lakótelepen a leromlott épületeket lezárják és lebontják, a tervek szerint további 50 szociális bérlakást újítanak fel, emellett közösségi, szociális funkciójú épületek korszerűsítése, térfigyelőkamera-rendszer kialakítása, közüzemi, közvilágítási és közlekedés-infrastruktúra fejlesztése is szerepel az uniós projektben.

Képzések, szemléletformálás

– Minden kezdet nehéz, a kollégák házról házra járnak, és segítik a családok beilleszkedését. Most olyan családok kaptak szociális bérlakást, akik kiskorú gyerekeikkel leromlott állagú házakban laktak, összesen 30 gyerekről van szó, akik esélyt kaptak egy jobb minőségű életre.

Szabó Bianka, új lakó

– Volt olyan család, akiktől elvette volna a gyámhatóság a gyerekeket a rossz lakhatási körülmények, iskolai hiányzások miatt, így most ők is bekerültek a látókörünkbe, segíteni tudjuk őket is – mondta el Lengyelné Pogácsás Mária, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ igazgatója, aki szerint a szegre­gátumokban élők megélhetési gondjait, az életmódbeli problémákat nem szabad egybemosni a mostani költözéssel.

– A szociális munkásaink régóta ismerik mindkét telepen élőket, életviteli, családi, kapcsolati problémáik, szocializációs hiányosságaik vannak, de azok hosszú gondozási munkát igényelnek. Azon vagyunk, hogy abban is változást érjünk el. Amiben mi dolgozunk, egy nagyon szenzitív terület, először el kell nyerjük a bizalmukat, és ha felmerül valamilyen konfliktus – legyen az családi, iskolai, közösségi –, megbeszéljük velük. Mint minden lakóközösségben, itt is vannak együttélési súrlódások.

– A NYÍRVV-vel közösen arra motiváljuk őket, hogy vigyázzanak a lakásokra, őrizzék meg állagát – emelte ki az igazgató. Arra a kérdésre, hogy hová fognak iskolába járni az átköltözött gyerekek, azt mondta: természetesen ugyanabba az intézménybe, ahová eddig jártak, senki nem váltott iskolát, a két telephez pedig összesen 10 iskola tartozik, ahová a szülő beírathatja a leendő elsőst.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában