Nyíregyháza

2020.02.08. 20:00

Hűségben, megbecsülésben, szeretetben

Színes és vidám programmal nyitotta meg a Családi Kör Egyesület a házasság hetét.

Fotós:

Minden házasság – kivéve az élettársi kapcsolatot – házasságkötéssel kezdődik. Talán ezért sem maradhatott el a házasság világnapja szombat délutáni megünnepléséről a fergeteges lakodalmas hangulat a Városmajori Művelődési Házban. Ez a különleges esemény nyitotta Nyíregyházán a Házasság Hete rendezvénysorozatot, amely immár 12 éve hazánkban is közkedvelt hagyomány.

A találkozónak 11 esztendeje a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) nagy közösségébe tartozó Családi Kör Egyesület a fő házigazdája. Tagjai – és nem utolsósorban elnöke: Németh Zoltánné Marika – fáradságot nem ismerve dolgoznak azon minden alkalommal, hogy a résztvevők egy kellemes élménnyel távozhassanak a rendezvényről. Jönnek is szívesen a meghívásra a megye, sőt az ország határain túlról.

Ahogy azt Németh Zoltánné elmondta: a nyíregyháziak, a tiszavasváriak, és a kemecseiek mellett ezúttal jöttek Segesvárról, és a romániai (Bihar megyei) Köröstárkányból, sőt megtisztelték jelenlétükkel az ünnepet a helyi politikai élet szereplői és egyházi méltóságai. Az utóbbiak nyilván azért is mert 2008-ban hazánk a Magyar Evangéliumi Szövetség és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának kezdeményezésére csatlakozott a világnaphoz.

Meglepetésként a tirpák lakodalmasok szokásrendszerét mutatták be: idén a vendégek a menyasszony-kikérésnek lehettek maguk is szereplői, az elkövetkező években pedig a lakodalmi vacsora, és a menyasszonytánc mutatkozik be, súgta meg a szervezet elnöke.

Ahogyan dr. Vinnai Győző, országgyűlési képviselő is megfogalmazta köszöntőjében, a nagycsaládosok hatalmas szövetségének munkája – már csak a gyerekek révén is – a társadalom egészét átfogja, és minden pillanatban a család fontosságát erősíti.

A család a történelem egyik legtartósabb vérségi közössége, amely gyakorlatilag minden nehézséget képes leküzdeni, ha léte egyetértésen alapul

– hangsúlyozta a képviselő.

A folytatásban Deliné Szolanics Zsuzsa, a NOE régióvezetője gratulált a helyi civil szervezet munkájához, majd Szilágyiné Bella Margit, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének alapító tagja tolmácsolta a szövetség elnökének a gondolatait. Márton Zsuzsanna a Kárpát-medencei magyarok közössége nevében is üzent, amiben leszögezte: – Mi istenben, családban és felelősségteljes életben bízunk, gyerekeket, unokákat akarnak maguk körül látni, nem pedig cinizmust, hedonizmust és dekadenciát. Éppen ezért megóvjuk a házasság intézményét.

A végén, mielőtt Szemők András nagyvőfély az Igrice Néptáncegyüttes segítségével becsábította volna a résztvevőket a lakodalmas hangulatba, illően felköszöntötték a jubiláló házaspárokat (szám szerint tizenhatot) az 5 évesektől az 55 közös évet maguk mögött tudókkal bezárólag.

MJ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában