Nyírbátor

2020.02.10. 20:33

Kétszer száz a doni hősökért

Nyírbátorban fejezték be a gyerekek a XX. Doni Hősök Emléktúrát.

Fotó:

A XX. Doni Hősök Emléktúra záró rendezvénye volt a VIII. Emlékmenet a Doni Hősökért esemény, amelynek végállomásaként hétfőn délután Nyírbátorban a Báthory István Laktanyában emléktáblát avattak a 2. magyar hadsereg hősei előtt tisztelegve.

Harminchárom település

A VIII. Emlékmenet a Doni Hősökért a Magyar Tartalékosok Szövetségének megyei szervezete és a Honvédsuli gondozásában jött létre. A menet során Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 33 települését érintették a diákok, akik összesen kétszer száz kilométert gyalogoltak.

A program azért jött létre, hogy a Don-kanyari offenzíva 77. évfordulójának megemlékezését segítse elő az érintett településeken, ezzel a civil lakosságot testközelbe hozza a Magyar Honvédség múltjával. A 200 kilométer során minden érintett település lakói találkozhattak a kadét hagyományőrzők közreműködésével a Magyar Honvédség II. világháborús korszakával.

– Magyarország 1100 éves történelme folyamatosan a megmaradásról szólt, ez határozta meg a nemzet mindennapjait – mondta a nyírbátori eseményen dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Bizottság alelnöke.

– Ez történt a II. világháborúban a Don-kanyarban is. 1943 januárjában a Don-kanyarban 120 ezer magyar katona esett el, nekik állítunk most emléket. Nagyapáink feladata a II. világháborúban a helytállás volt a hazáért, a mi feladatunk pedig a rájuk való méltó megemlékezés.

– Négyen indultunk el az első túrán – mondta Jásdi Balázs, a Magyar Tartalékosok Szövetsége hagyományőrző tagozatának vezetője, az emléktúra létrehozója.

Ma már több százan vagyunk, akik tisztelgünk a hősök előtt. Nem csupán azok előtt, akik életüket adták a háborúkban a hazájukért, hanem azokért a hősök előtt is, akik végül hazatértek, hiszen ők is ugyanilyen méltók erre a címre.

– Talán itt lenne az ideje, és a levéltárakban kikutatni, valójában hányan tértek haza a háborúkból és a hősi emlékműveken ha nem is név szerint megemlítve őket, de ki lehetne írni, a hősi halottak mellett hányan tértek haza szerencsésen.

Dicsőség a hősöknek

Az emléktáblát a Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás állította a Magyar királyi II. Rákóczi Ferenc 12. honvéd gyalogezred III. zászlóalja katonáinak emlékére.

Mint elhangzott, Nyírbátorból 4500 katona indult útnak a Don-kanyarba 1942. november 1-jén, ahonnan végül 735 katona érkezett haza Nyíregyházára 1943. május 3-án. Több mint 3700-an adták életüket hazájukért és előttük hajt fejet az utókor az emléktúrákkal és a mindennapi emlékezéssel.

Az ünnepség végén a jelenlévők a felavatott emléktáblánál elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában