ciara ciklon

2020.02.10. 08:52

Kiadták a riasztást – hozzánk is megérkezik a szélvihar!

A Katasztrófavédelem figyelmeztet – ezeket tartsa észben, ha kint éri el az orkán!

13:16 Kettészakadt az ország, 15 fokos különbség

Hatalmas a szakadék a legmagasabb és a legalacsonyabb hőmérsékletek között az országban, míg a nyugati határszélen néhol 17 fokot is mérnek, addig Aggtelek környékén mindössze 2 fok van. Nyíregyházán dél óta esik, délután továbbra is erős szél és csapadék várható.

11:47 Elérte a szél nyíregyházát

Nyíregyházán a Vasvári Pál utcán ágak szakadtak az út menti fákról a járdára és a buszmegállóra. “Nyíregyházán a Vasvári Pál utcán csak a szerencsének köszönhető, hogy nem szakadt a faág a buszra várakozókra.” – olvasható a levadászva.hu-n.

Fotó: levadaszva.hu

Ma éjfélig riasztás van érvényre megyénkben az erős szél miatt. Erős, akár száz kilométer sebességű széllökésekre kell készülnünk – hívja fel a figyelmet az OMSZ előrejelzésében. Az erős szél mellett komoly hidegfronti hatás is várható, hőmérsékletben jelentős lehet a különbség az ország nyugati és keleti tájai között.

A Katasztrófavédelem figyelmeztet

Vasárnap délelőtt érte el Nyugat-Európát a Ciara nevű viharciklon, amely a késő esti órákban Magyarország fölé is megérkezik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőre virradó éjjel csak a dunántúli megyékben, hétfőn és kedden azonban már

oszágszerte lehet számítani akár 90 km/órás sebességet is meghaladó, rendkívül erős széllökésekre.

A hidegfront mentén a Dunántúlon egy-egy zivatar is kialakulhat.

A Ciara fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő, ezért fontos, hogy készüljünk fel és tudatosan védekezzünk az erős széllökések ellen: zárjuk be a nyílászárókat, vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, készüljünk fel egy esetleges áramszünetre, ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket, valamint ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba.

Ha mégis a szabad ég alatt ér minket a szélvihar, viselkedjünk nyugodtan és körültekintően:

keressünk védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerüljük a fákat, védjük a szemünket, az erős széllökések ellen pedig oszlopba vagy kerítésbe kapaszkodjunk.

A kisgyerekeket fokozottan védjük a széltől. Hagyjuk el járművünket, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése). Ne közelítsük meg se a leszakadt vezetékeket, se az állatokat, mert a viharban viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat.

Veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén haladéktalanul hívjuk a mentőegységeket a 112-es telefonszámon! – olvasható a szervezet facebook oldalán.

A sofőröknek is figyelni kell

Az útinform is felhívja a figyelmet a közelgő szélvihar veszélyeire – Kérik a kamionosokat, valamint a személyautók vezetőit, hogy a ponyvákat, illetve a tetőcsomagtartókon szállított eszközöket is megfelelően rögzítsék.

Az utánfutók pedig az erős széllökések hatására nagyon „beszitálhatnak”, ami ugyancsak balesethez vezethet. – olvasható az utinform.hu-n

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában