Badaló–Tarpa

2020.02.21. 16:55

Kijevben sem ellenzik a tarpai határnyitást

Mindkét fél bizakodóan tekint a fejlesztésekre – írja a Kárpáti Igaz Szó.

Forrás: Shutterstock

Az Ukrán Állami Határőrszolgálat is támogatja az újabb határátkelők nyitását. Erről tanúskodik Volodimir Nyikiforenko, az Ukrán Állami Határőrszolgálat első elnökhelyettesének Mihajlo Riviszhez, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökéhez eljuttatott levele. Az írás válasz a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselőinek kérelmére, miszerint sürgessék meg az új határátkelők építéséről és megnyitásáról szóló kétoldalú állam- és kormányközi szerződések aláírását.

A levél részletesen sorra veszi Kárpátalja és a szomszédos országok közötti átkelők történetét, az építkezések szüneteltetésének okát. Volodimir Nyikiforenko átfogó értékelést nyújtott a Badaló és Tarpa, valamint Nagypalád és Nagyhódos között tervezett határátlépő helyekről.

A lap megkereste Péter Csaba megyei képviselőt, a Badaló–Tarpa kishatárforgalmi átkelő megnyitásának egyik kezdeményezőjét.

‒ Badalói születésű vagyok, hosszú évek óta szívügyem a két ország közötti összeköttetés megerősítése, testvértelepülési kapcsolat kialakítása. Badaló, Halábor és Tiszacsoma településeken aláírásgyűjtést szerveztünk, három nap alatt több mint 1600 lakos biztosította támogatásáról a kezdeményezést.

Tarpán is folyik a kérdőívezés, ahol szintén pozitív vélemények születtek a témában

– mondta Péter Csaba.

Akadály tehát nincs, hiszen mindkét fél bizakodóan tekint a fejlesztésekre. A bürokrácia malmai viszont lassan őrölnek – summázta cikke végén Csuha Ivett.

Gondolni kell a teherforgalomra is

Badaló és Tarpa csupán hat kilométerre fekszik egymástól, ezért nem lenne szükség egy nagy beruházásra – nyilatkozta korábban Péter Csaba, s hozzátette: a Csap–Záhony közti híd nem sokáig bírja már a teherforgalmat, felújításra szorul. – Ha a forgalmat az Asztély–Beregsurányi határátkelőre terelik, tönkremegy a környék az óriási terheléstől.

Forrás: KISZó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában