Nyíregyháza

2020.02.11. 17:29

Közös erővel az autizmussal élők megsegítéséért

A közös rendezvényen hazai és külföldi előadóktól tájékozódhatnak a legújabb kutatási eredményekről.

Fotós:

Hamarosan kezdetét veheti a nagyszabású közös munka, mely reményt adhat az autista gyerekeket nevelő szülőknek, és segítheti a téma iránt érdeklődő szakemberek szakmai megújulását, hiszen a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara és a Most Élsz Egyesület széles körű együttműködési megállapodást kötött február 11-én.

A Most Élsz Egyesület 2013-as megalapítása óta azon fáradozik, hogy segítse az autizmussal élő gyermekeket és családjaikat, illetve megossza az autizmussal kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket, európai trendeket a magyar orvostársadalommal.

Jobbá tennék az életüket

A kedden megkötött megállapodás többek között közös kutatás-fejlesztési projektek kidolgozására, a pályázati programok összehangolására, illetve az egészségügyi és szociális területen dolgozó szakemberek képzésére is kiterjed. Az együttműködés részleteiről dr. habil Móré Marianna, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának megbízott dékánja beszélt lapunknak, s kiemelte: az egyetem közössége és elsősorban a hallgatók számára kiemelt jelentősége van annak, hogy megismerkedjenek a társadalom azon csoportjaival, akik valamilyen hátrányt szenvednek.

‒ A Most Élsz Egyesülettel kötött kapcsolatunk részben azt célozza, hogy a hallgatóinknak önkéntes munkalehetőséget kínáljunk fel, de természetesen ennél sokkal többről van szó. Az autizmus tudományosan, egészségügyileg, vagy akár társadalompolitikai szempontból is megfogható terület. Úgy gondoljuk, az egyesülettel közösen hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az érintett emberek élete jobbá tehető legyen – ismertette az együttműködés céljait az egészségügyi kar dékánja, aki a közös munka első lépéseiről is mesélt a jelenlévőknek.

‒ Az előttünk álló időszakban olyan projekteket igyekszünk találni, melyekben az egyesületet segíthetjük azzal a tudáskészlettel, amely az egyetem egészségügyi karán rendelkezésre áll. A közös munka első eleme egy olyan továbbképzés, ahol neves külföldi és hazai szakemberek előadásaiból ismerhetik meg az orvosok az autizmussal kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket és a nemzetközi trendeket – árulta el dr. habil Móré Marianna.

Nemzetközi továbbképzés

Az egyetem és a Most Élsz Egyesület közös munkájával megvalósuló továbbképzést április 23. és 25. között rendezik meg a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán. A rendezvényre szeretettel várják az érdeklődő orvosokat, szakdolgozókat, valamint pedagógusokat és az autizmussal együtt élő családokat egyaránt. A Most Élsz Egyesület munkájáról és a nemzetközi továbbképzés részleteiről Farkas Árpád, az egyesület elnöke számolt be lapunknak, s kiemelte: egyesületük a megalapítása óta azon munkálkodik, hogy azokat az ismereteket, melyek Európában több évtizedes kutatómunkán alapulnak, megossza a magyarországi szakemberekkel és a szülőkkel, pedagógusokkal egyaránt.

‒ A közös munka első rendezvényére szeretettel várunk mindenkit, aki kíváncsi arra, nemzetközi szinten milyen megközelítésben kezelik az autizmust, milyen kutatási programok vannak, valamint érdeklődve várjuk a lehetőségeket és ötleteket, hogy hazánkban hogyan lehet ezeket az ismereteket felhasználni – avatott be a Most Élsz Egyesület és a Debreceni Egyetem első közös programjának részleteibe az egyesület elnöke.

MI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában