A rovarok ellensége

2020.02.18. 12:21

Közös feladatunk a fecskék védelme

Kétmillió kilogramm kártevő és betegségeket terjesztő rovar évről évre a környezetünkben marad!

Az egyik leghatékonyabb rovarirtó

Fotó: Hoványi Péter

Miközben az elmúlt csaknem két évtizedben legalább megfeleződött a hazai fecskeállomány, vagyis mára minden második madár eltűnt az ereszek alól, a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából is – hívja fel honlapján a figyelmet a fecskék fontosságára és védelmére a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. – A klímaváltozással új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok, valamint az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon.

A rovarok ellensége

A biológiai védekezésben is óriási szerepe van azoknak az állatoknak, például a fecskéknek is, melyek természetes úton csökkentik ezek számát. Mérési adatokon alapuló becslés alapján minden fecske legalább egy kilogramm repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt.

– Ezért is aggasztó a településeken élő fecskefajok állományainak ezredfordulót követő megfeleződése, melynek hátterében az élőhelyek átalakítása (fészkelőhelyek megszűnése), a táplálékbázis csökkenése (túlzott kemizálás, nem megfelelően végzett szúnyog­irtás), a klímaváltozás, kedvezőtlen időjárás, és ami a legmeglepőbb, a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek tömeges leverése, a madarak elüldözése és akár megölése áll – fogalmazza meg az okokat az egyesület, s azt írják, kétmillió fecske hiányzik Magyarországról, ami azt is jelenti, hogy legalább kétmillió kilogramm kártevő és betegségeket terjesztő rovar évről évre a környezetünkben marad!

A városiasodott sárfészket építő fecskék védelmében a lakosságnak és az önkormányzatoknak fontos, gyakorlatilag nélkülözhetetlen szerepe és egyben felelőssége van – hangsúlyozza a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Állománycsökkenésük megállításának, megfordításának alapját a meglévő, aktív természetes fészkek és telepek fokozott védelme jelenti. A műfecskefészkek kihelyezése ott a leghatékonyabb, ahol ezeket az eszközöket legalább egy már lakott, természetes fészek mellé lehet telepíteni.

Fokozottan védettek

A fecskék tartós, a fecskepárok által akár évtizedeken át használt fészkei egész évben védettek, a fecskefészkek leverése egész évben tilos!

Az épületmunkákkal, felújításokkal érintett fészkek a költési időszak szünetében, november 1. – március 31. között, a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály írásbeli határozatának birtokában, az abban megfogalmazott feltételek betartása mellett eltávolíthatóak.

Költési időszakban, április 1. – október 31. között a fecskefészkek eltávolítása nemcsak tilos, de nem is engedélyez(tet)hető! – olvasható az egyesület honlapján.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában