Porcsalma

2020.02.26. 17:30

Lehetőség egy jobb életre

A megyében 115 szociális bérlakás épül, melyek egy részét az elmúlt hetekben már átadták.

Fotó: @DODO FERENC

Tizenkilenc megyei település polgármestere kapott meghívást Porcsalmára, ahol szerdán együttműködési megállapodást írtak alá a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) vezetőjével, Sztojka Attilával.

– Szabolcs-Szatmár-Beregben 120 olyan település van, ahol szegregátumokban élnek hátrányos helyzetű emberek.

Ezek közül húsz vállalta, hogy részt vesz a komplex telepprogramban, s hogy olyan változásokat indít el, melyek elsődleges célja a társadalmi együttélés elmozdítása pozitív irányba.

– A kormány országosan több mint 40 milliárd forintot fordít a programra, aminek van egy humán- és egy infrastrukturális fejlesztési része – ismertette Sztojka Attila. A TEF főigazgatója hozzátette: a húsz megyei településen – ahová több mint hétmilliárd forint jutott a projektek megvalósítására – összesen 35 ezer embernek igyekeznek támogatást nyújtani.

A húsz érintett megyei település: Besenyőd, Bököny, Encsencs, Eperjeske, Hodász, Kántorjánosi, Kisléta, Kisnamény, Méhtelek, Milota, Nagydobos, Nyírmihálydi, Nyírpilis, Piricse, Porcsalma, Szamossályi, Szatmárcseke, Tarpa, Tiszavid, Uszka.

– Azért dolgozunk, hogy mindazok, akik benne vannak a programban, érezzék: van lehetőségük és esélyük egy jobb életre. Ezt azonban csak összefogással, szövetségben érhetjük el. Vállaltuk a települések szociális munkásainak továbbképzését, hogy tudásuk legjavát adhassák a telepeken élőkkel közös munka során. Eredményeket azonban csak akkor érhetünk el, ha a bevonás hatékony, ha a programban érintettek szereplőkké válnak.

– Ezért az is a feladatunk, hogy ott, ahol van egy erős közösség és hajlandóság a változásra, minél több női roma civil szervezet jöjjön létre a segítségünkkel, hogy felmérjék és megpróbálják megoldani a helyi igényeket és problémákat. Ezzel elindulhat egy társadalmi mobilitási folyamat, aminek köszönhetően az emberek nagyobb eséllyel helyezkedhetnek el a munkaerőpiacon.

A megyében 115 szociális bérlakás épül, melyek egy részét az elmúlt hetekben már átadták.

– Ezek a komfortos lakások is a társadalmi mobilitást szolgálják azzal, hogy élhető környezetet biztosítanak a dolgozni, fejlődni, továbblépni akaróknak. Ez nem kis feladat, több évtizedes hátrányokat kell közösen leküzdenünk – jegyezte meg Sztojka Attila.

Esélyteremtő képzések

– Porcsalmán 2017-ben döntött a képviselő-testület a pályázat benyújtásáról. Eleinte volt egy kis lakossági ellenállás, de három fórumot tartottunk a témában, s végül rábólintottak az emberek – mondta le elöljáróban Kanyó Imre polgármester.

– A település szociális munkásai egyéni fejlesztési terveket készítenek a szegregátumban élőknek és folyamatosan nyomon követik a fejlődésüket. Emellett az év végéig szeretnénk hat szociális bérlakást kialakítani, amibe 2021-ben beköltözhetnek a családok. Mindezekre összesen 400 millió forintot nyertünk el.

Laskai Tiborné, Besenyőd polgármestere elmondta: a pályázatban huszonhárman szereztek kőműves végzettséget, de folyamatban van a családellátó képzés is. – Nyolc jól felszerelt szociális bérlakást építünk, ezek hamarosan el is készülnek. Olyan besenyődi családok pályázhatnak majd ezekre, ahol a szülők dolgoznak, rendezett körülmények között élnek és a gyermekeik rendszeresen járnak óvodába, iskolába.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában