születésnap

2020.02.26. 14:00

Szép utat jártak be 25 év alatt a körútiak

Nagyszerű érzés közösen dolgozni jó célokért, ha kell, támaszt nyújtani egymásnak, illetve együtt nevetni.

Fotó: Palicz István

Huszonöt éves születésnapját ünnepelte a közelmúltban a Nyíregyházi Körúti Nyugdíjas Egyesület, amelynek egyetlen ma is aktív alapító tagját, Vadai Ferencnét emléklappal köszöntötte Vareha Tamásné, a civil szervezet elnöke.

A város polgármestere, dr. Kovács Ferenc egy hatalmas, finom tortával fejezte ki elismerését a jubiláló, ma is fáradhatatlan lelkesedéssel tevékenykedő és szép eredményekkel büszkélkedő civil szervezet tagságának.

– Negyedszázad nem kevés idő a magánéletben sem, egy civil szervezet életében pedig különösen! Egy jó közösség létfontosságú szerepet játszik egész életünkben, nagyszerű érzés valahova tartozni, tagja lenni valami jónak, közösen dolgozni jó célokért, ha kell, támaszt nyújtani egymásnak, illetve a boldog pillanatokban együtt nevetni.

A Nyíregyházi Körúti Nyugdíjas Egyesület erre kiváló példa – fogalmazott a Nyírségi Civilházban rendezett ünnepségen Nagy Szabina önkormányzati képviselő, majd hozzátette: a városvezetés örömmel támogatja az olyan civil szervezeteket, amelyek sokat tesznek a közösség érdekeiért, és nívós szerepléseikkel, programjaikkal színesítik Nyíregyháza pezsgő kulturális, hagyományőrző, értékközvetítő életét.

Közösséggé kovácsolódtak

– Egyesületünk célja az alapítás óta változatlan: a lakókörzetben élő nyugdíjasok aktivizálása, hasznos szabad­idő-eltöltésének elősegítése.

Az eltelt 25 évben ugyan megváltozott a tagság összetétele, de igazi, tenni akaró, egymást és másokat segítő csapattá kovácsolódtunk össze, s számtalan közös élménnyel, tapasztalattal gazdagodtunk – kezdte visszatekintőjét Vareháné Éva, majd hosszasan és büszkén sorolta a konkrétumokat: zenés-táncos pótszilveszteri és farsangi mulatságok, nőnapi, férfinapi, anyák napi és karácsonyi ünnepségek, méltó megemlékezések a költészet napjáról, 1848 és 1956 történelmi eseményeiről, nem beszélve a jubiláló házaspárok köszöntéséről, a kirándulásokról, a többgenerációs, az egészségmegőrző és a bűnmegelőzési programokról, illetve a versenyszereplésekről – utóbbiakért hála az egyesület versmondóinak, szólóénekeseinek, fakanálforgatóinak és tánccsoportjának.

Vadai Ferencné alapító tagnak emléklappal mondott köszönetet a tagság
Fotó: Palicz István

– Irodalmi barangolásaink alkalmával eljutottunk már Kölcsey szülőházához, sírjához, koszorúztunk Adyfalván, a Zelk Zoltán szülőházának helyén lévő emléktáblánál, Radnóti, Gárdonyi, Wass Albert sírjánál, a Rákóczi-szobornál, de jártunk Borsiban, Sárospatakon, Agg­teleken, Bogácson, a Zemplénben, és akkor a megyei börtönt még nem is említettem... – jegyezte meg nevetve az egyesület elnöke.

Nemzetközi kapcsolatok

A „körútiak” immár másfél évtizede ápolnak jó kapcsolatot a Beregszászi Petőfi Sándor Nyugdíjas Egyesülettel, 2010-ben pedig a Nagybányai Teleky Blanka egyesülettel kötöttek együttműködési megállapodást.

A nemzetközi partnerségek mellett természetesen hazán és házon belül is gondosan ápolják a baráti szálakat a társklubokkal, különösen a Holdfény, az Őszi Napfény, valamint a fegyveres erők és rendvédelmi szervek nyugdíjasközösségeivel.

A jubileumi rendezvényen – amit a nyíregyházi önkormányzat és a NEA egyaránt támogatott – a megyei és a városi nyugdíjasszövetség képviselői mellett részt vett Petneházy Attila miniszteri biztos, Petneházyné Bugán Magdolna, a Civil Fórum elnöke, valamint Csabai Lászlóné, a megyeszékhely volt polgármestere is.

Szívhez szóló, vidám színpadi előadásával a Vikár Sándor-zeneiskola tanára, Kazár Ticiána és tanítványa, Garaj Bernadett tette fel a kulturális koronát a szülinapi ünnepségre.

Palicz István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában