Nyírségi Disznótoros Fesztivál

2020.02.22. 21:49

Mindenkinek valami disznóságon járt az esze

A toros káposzta, a véres és májas hurka, a sült szalonna és a kolbász illata az orruknál fogva csábította be a járókelőket a város legnagyobb disznótorára.

Fotó: @DODO FERENC

Már reggel fél hétkor nagy volt a sürgés-forgás a harmadik Nyírségi Disznótoros Fesztiválon szombaton. Tizennyolc csapat ugyanennyi mangalicát dolgozott fel, hogy a nap folyamán elkápráztassák a látogatókat, és persze a zsűrit a finomabbnál finomabb fogásokkal. Szép számmal voltak érdeklődők, szinte alig lehetett mozdulni a helyszínül szolgáló Sóstói Múzeumfaluban: mindenki meg akarta kóstolni, mit sütöttek ki a friss disznóhúsból.

A versenyzők mindent megtettek, hogy becsábítsák portájukra a vendégeket: több csapat saját zenésszel gondoskodott a jó hangulatról, de olyanok is voltak, akik egy tangóharmonikás kísértében, énekelve járták körbe a skanzent.

– A múzeumfalu felújítása két célt szolgált: egyrészt, hogy megőrizzünk régi értékeinket, épített örökségeinket és hagyományainkat, másrészt, hogy alkalmas legyen ilyen fesztiválokra, és akár 15-20 ezer vendéget is fogadhasson – mondta el a rendezvény hivatalos megnyitóján dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

– Egy ilyen fesztivál összehozza a vidéket a várossal: nem engedi, hogy elszakadjanak egymástól, és a hagyományainkra építve, megőrizve a magyar kultúrát haladhatunk előre. Ma már nem mindenkinek van rá lehetősége, hogy hazamenjen egy faluba a nagymamához, és részt vegyen disznótoroson. A XXI. században egy ilyen helyszínen tudunk összegyűlni, hogy kicsivel nagyobb családban ünnepeljünk – köszöntötte a megjelenteket dr. Nagy István agrárminiszter.

A vállalkozó szelleműek egy extra csípős, csilis kolbászevő versenyen is megmérettethették magukat.

A délutáni órákban elindult a Zeneexpressz Fásy Ádámmal, Fási Zsüliettel, Varga Viktorral és a Digitál zenekarral, majd miután a zsűri minden csapat minden fogását megkóstolta, átadták a díjakat.

– Kétszer jártuk végig a csapatokat: azt is megnéztük, hogyan dolgozták fel és bontották szét, illetve milyen színe volt a húsnak, és mindenhol nagyon szép munkát végeztek. Minden csapat legalább négy-öt féle fogást szolgál fel a zsűrinek, és ilyenkor nagyon nehéz, hogy egy-egy finom ételnél meg tudjunk állni egy falatnál – értékelte az elkészült ételeket István András mesterszakács.

Helyezettek

Legjobb toros káposzta

I. Helyezett: Eismann

II. Helyezett: Vadász-Garázs Klub

III. Helyezett: Hübner

Legjobb májas hurka

I. Helyezett: Sunshine

II. Helyezett: Electrolux

III. Helyezett: Igrice Néptáncegyüttes, Máriapócsi Böllérek

Legjobb véres hurka

I. Helyezett: Lángoló Malacölők (SZSZB Megyei Katasztrófavédelem)

II. Helyezett: Eismann

Legjobb kolbász

I. Helyezett: Balázs Tanya

II. Helyezett: SZSZB Megyei Kormányhivatal

III. Helyezett: Nyíregyháza önkormányzata

Legjobb forralt bor

I. Helyezett: Sunshine

II. Helyezett: SZSZB Megyei Kormányhivatal

III. Helyezett: Eletctrolux

Legjobb pálinka

I. Helyezett: Szilágyi László és baráti társasága

II. Helyezett: Nyíregyháza önkormányzata

III. Helyezett: Lángoló Malacölők (SZSZB Megyei Katasztrófavédelem)

Fődíj

Vadász Garázs Klub

Legkreatívabb dekoráció

Vadász Garázs Klub

Legvidámabb csapat

Kaplonyi Betyárok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában