Ki mit tud?

2020.02.13. 10:21

Nagyot álmodtak, és tettek is érte

Időseknek rendeztek „Ki mit tud? versenyt” Baktalórántházán.

Szabolcs-­Szatmár-Bereg megye mértani középpontjában az előrehaladott életkorúak mertek álmodni és színpadra lépni a Dégenfeld Művelődési Központ színháztermében.

Ezüst haj, aranyszív

Baktalórántháza Város Önkormányzata és a Vay Ádám Középiskola Nyugdíjasai Egyesület „Nem csak a húszéveseké a világ” című idősek Ki mit tud?-ja versenyére várta az ötvenöt és száz év közötti a helyi, a nyírjákói, a nyírkércsi polgárokat a barátság, a szeretet, a béke, a békesség, a boldogság, a hagyományok őrzése, az egészség, anyanyelvünk, a magyar nyelv ápolása, az aranyszívű, ezüst hajú tehetségek felfedezése, az amatőr művészetek jegyében.

A közel hetven szereplő a klasszikus és kortárs magyar irodalom, az egyházi irodalom, karácsonyi versek, karácsonyi énekek, a népdalok, a zeneművészet, a hazaszeretet, az egyéni és kóruséneklés gyöngyszemeit tárta a hallgatóság elé.

Kozma Attila, a város alpolgármestere örömének adott hangot, hogy három település tehetségeinek művészi produkcióit hallgatta végig. A jövőben egy negyedik települést is szeretnének bevonni ebbe a nemes versengésbe, de talán lehet tovább is szélesíteni.

– Kedves Versenyzők! Tisztelettel meghajlok mindnyájuk előtt. Nyolcvankilenc éves, felmegy a színpadra, és verset mond, nyolcvanéves elénekli a Hazám, hazám kezdetű operát, de folytathatnám tovább. Többen Önök közül verset írnak. Feladatunk összegyűjteni ezeket a műveket, és egy kiadványt készíteni. Megköszönöm a felkészítők és az idősekkel foglalkozók munkáját és az ötletet, hogy ez a kulturális rendezvény létrejöhetett – zárta gondolatait az alpolgármester.

Sipos Miklós, Nyírjákó polgármestere is köszöntötte a versenyzőket.

– Szenzációssá tették a napomat! A tehetség és a tudás kortalan! Úgy ­versenyeztek, mint ötven, hatvan évvel ezelőtt. Senkinek nem kopott meg a tudása. Májusban találkozunk Nyír­jákón! Köszönöm, hogy részt vehettem ezen a nagyszerű rendezvényen. Mindenkinek jó egészséget és jó felkészülést kívánok a következő erőpróbára.

Színvonalas produkciók

A zsűri tagjainak nevében Kissné Szűcs Mariann elnök, a Dégenfeld Kastélymúzeum vezetője értékelte a produkciókat:

– Értékekben bővelkedő, magas színvonalon előadott produkciókat hallottunk. Az irodalmi és zenei műveket fiatalos lendülettel, szép beszéddel, helyes hangsúlyozással, művészi átéléssel, ünnepi öltözékben tárták a közönség elé. Különleges színfoltja volt a rendezvénynek a saját versek bemutatása. Köszönöm a sok tudást, a szeretetet, az élet adta tapasztalat átadását. Gratulálok minden résztvevőnek – zárta összegzését a zsűri elnöke.

Barsy Csabáné

Kategóriák és helyezések:

Népdalkör:

I. Muskátli Népdalkör – Nyírjákó, vezető: Vitéz Ferencné.

II. Nyírségi Népdalkör – Nyírkércs.

Opera:

I. Bacskai Imre – Baktalórántháza.

Próza:

I. Tóth István.

II. Csoma Józsefné.

Szólóének:

I. Baksa Istvánné, felkészítő Kenéz András.

II. Bálint Istvánné.

III. Németh Andrásné.

Vers:

I. Papp Mihályné, Barsy Csabáné, Oroszné Pompár Judit.

II. Papp Józsefné, Nyírjákó.

III: Magyar Sándorné, Komolai Lászlóné.

Közönségdíj: Papp Mihályné.

A helyezetteknek a zsűri elnöke oklevelet nyújtott át, minden résztvevő emléklapot kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában