Oktatás

2020.02.29. 19:02

Őszinte fórum Fehérgyarmaton

A Nemzeti alaptantervről kaptak részletes, hiteles tájékoztatást a szakmai összejövetel résztvevői.

Közel kétszáz intézményvezető és pedagógus volt kíváncsi a fórumra

Forrás: Iskola

Az Öreg- és az Új-Túr találkozásánál fekvő Sonkádon rendezték meg a Kárpát-medencei magyar pedagógusszervezetek tanácskozását az előző években. Aligha lehet véletlen a helyszínválasztás: a szervező Iszák Tibor, Sonkád polgármestere, a Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium intézményvezetője és a Nemzeti Pedagógus Kar elnökhelyettese.

Ezúttal a fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium aulájában találkoztak annak a szakmai fórumnak a résztvevői, amelyet a Nemzeti Pedagógus Kar Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi szervének vezetősége hívott össze. A szervezők arra vállalkoztak az érdeklődő intézményvezetők és pedagógusok előtt, hogy szakmailag hiteles előadók segítségével bemutatják mindazon változásokat, amik a nemzeti köznevelés előtt állnak. Kulcsár Judit, a Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnöke köszöntötte a közel kétszáz résztvevőt.

Országjáró körút

– Az új elemek közül a fő prioritást a Nemzeti alaptanterv (NAT) bevezetése képezte – említette Iszák Tibor, a rendezvény egyik előadója, aki részletesen bemutatta a Nemzeti Pedagógus Kar tevékenységének eddigi eredményeit, és ismertette az álláspontjukat az új Nemzeti alaptantervről.

Kiemelte, hogy a pedagógustársadalomnak nem kell félnie a változástól, hiszen a NAT a diákok és a pedagógusok leterheltségét igyekszik csökkenteni, illetve a tudástartalmak átadását és befogadását élményszerűbbé teszi.

A rendezvény fontosságát hangsúlyozta dr. Péter Csaba, Fehérgyarmat polgármestere és Pesti Béla László, a Mátészalkai Tankerületi Központ igazgatója is. A fő szónok, Hajnal Gabriella miniszteri biztos, a Klebelsberg Központ elnöke ismertette azt a folyamatot, amely az új NAT megszületését kísérte. Utalt a több évig tartó teammunka (melynek vezéralakja dr. Csépe Valéria akadémikus volt) nehézségeire és szépségeire egyaránt.

– Hajnal Gabriella őszintén beszélt azokról a negatív felhangokról is, amelyek egyes médiumokon keresztül juthattak el a közvéleményhez az új Nemzeti alaptantervről. A tucatnyi kérdésre egyértelmű válaszokat adott, és tudatta a hallgatósággal, hogy országjáró körútján igyekszik minél több fórumon tájékoztatni a pedagógusokat. Egységében mutatta be a NAT-ot, és rávilágított arra: a magyar köznevelés alapelveit tartalmazó dokumentumot csakis így, komplex módon lehet vizsgálni.

Kazamér Tibor, a csengeri Makovecz Imre Általános Iskola intézményvezetője hozzászólásában megköszönte az előadónak, hogy közérthető módon szólt a kollégákhoz, és azt, hogy mennyire nyilvánvaló az elkötelezettsége a köznevelés megújítása és az új NAT iránt. Kérte, hogy a Klebelsberg Központ vagy a részt vevő szakemberek tartsanak minél több képzést, felkészítést, melyeken keresztül eljuthat valamennyi gyakorló pedagógushoz az információ.

– A fórum maximálisan igazolta a régi, latin mondásnak a napjainkban is aktuális igazságtartalmát, miszerint: „Tempora mutantur et nos mutamur in illis”, azaz változnak az idők, és mi is velük változunk. Reméljük, hogy az ehhez hasonló, közvetlen hangvételű fórumok és az elhangzottak eloszlatják mindazokat a kételyeket, amelyek az új NAT bevezetésével a több mint 150 ezer gyakorló pedagógus bármelyikében felmerülhetnek.

Értékorientált tanterv

Kásler Miklós tárcavezető a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hangsúlyozta: a tantervek rendkívül hosszú megbeszéléssorozat után, konszenzus alapján jöttek létre, figyelembe véve az első változatra érkezett körülbelül ezer észrevételt. Olyan alap- és kerettantervek jöttek létre, amelyek minden magyar gyermek számára ugyanazt az alapvető ismeretanyagot közvetítik, függetlenül a gyerekek szociális és földrajzi helyzetétől. Szerinte az új tanterv „értékorientált, korszerű módszerekre és eszközökre támaszkodik, gyermekközpontú, emellett hazafias szemléletű”.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában