nyíregyházi egyetem

2020.02.01. 08:43

Sikeres tudásfejlesztés

Az egyetemi hallgatók lemorzsolódása országos probléma, melynek számos oka lehet.

A Nyíregyházi Egyetem egyik legnagyobb projektje zárult le pénteken, melynek keretében több mint 150 oktatót és mintegy 1500 hallgatót szólítottak meg.

Dr. Nagy Zsolt, a Tudásfejlesztés és -hasznosítás a Nyíregyházi Egyetemen című projekt menedzsere a rendezvény nyitányaként elmondta, rengeteg munka volt a programmal, de a befektetett energia megtérült, hiszen már most kézzelfogható eredményeik vannak.

Jelentős gond a lemorzsolódás

A közel 380 millió forintból megvalósított program sokrétű, az eredményes szakmai munkában az egyetem szinte minden intézete részt vett. Dr. Toledo Rodolfo, a Matematika és Informatika Intézet oktatója elmondta: a tananyagfejlesztéstől a felzárkóztató kurzusokon át a felsőoktatási egészségnevelésen keresztül számos területet tartalmaz a projekt, melynek egyik legfontosabb célja a lemorzsolódás elleni küzdelem. Sajnos, nagyon magas azon hallgatók száma, akik nem fejezik be az egyetemi tanulmányaikat.

– A lemorzsolódás megelőzése érdekében felzárkóztató és idegen nyelvű foglalkozásokat indítottunk, hiszen sokan azért nem kaphatják meg a végzést követően az oklevelüket, mert nem rendelkeznek nyelvvizsgával és a szükséges nyelvtudással – árulta el az egyetem oktatója.

A hallgatók lemorzsolódása országos probléma, melynek számos oka lehet. Az egyetem most lezárult projektjében külön alprogram foglalkozott a kérdéssel.

– Az alprogramban az egyetem nyolc intézetének közel negyven oktatója vett részt. Az egyik legnagyobb lemorzsolódás az informatika és a természettudományok területén van, ezért számos felzárkóztató kurzust indítottunk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy e kurzusok nélkül a hallgatók komoly problémákba ütköztek volna a tantárgyak teljesítésekor – ismertette az alprogram tapasztalatait Kósáné dr. Bilanics Ágnes.

Talán nem meglepő módon a Nyíregyházi Egyetemen is a matematika okozza az egyik legnagyobb nehézséget a hallgatóknak, van olyan tantárgy, ahol a lemorzsolódás az 50 százalékhoz közelít. Fontos kiemelni, hogy nem csupán a tantárgyi követelmények okozhatják a hallgatók lemorzsolódását, a sikertelenség mögött egyéb okok is állhatnak.

Tanulástechnika, jogsegély

– A felzárkóztató kurzusokon túl pszichológiai tanácsadáson is részt vehettek a hallgatók, lehetőségük nyílt hatékony tanulástechnikák elsajátítására, és a hátrányos helyzetű egyetemisták tanulástámogatását is kiemelten kezeltük. Komoly segítséget jelentettek a különböző önismereti és személyiségfejlesztő tréningek, illetve hallgatói jogsegély-szolgáltatást is indítottunk.

Ez utóbbi keretében a munkavállalással, az esély­egyenlőséggel és minden olyan jogi kérdéssel kapcsolatban segítséget nyújtottunk, mely egy egyetemi hallgató életében felmerülhet – árulta el a lemorzsolódás ellen küzdő alprojekt vezetője.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában