Nyíregyháza

2020.02.12. 20:09

Szeressük vissza Magyarországot!

Zászlókat is megáldottak a Szent Imre Katolikus Gimnáziumban.

Fotós:

A nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium, az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és a házigazda Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak részvételével tartották meg a „Szeressük vissza Magyarországot!” rendezvénysorozat nyitó eseményét a Szent Imre Gimnázium kápolnájában szerdán délelőtt.

Az összetartozás éve

A trianoni békediktátum 100. évfordulója egyben a nemzeti összetartozás éve is, az Országgyűlés ugyanis igen nagy többséggel fogadta el az azt lehetővé tevő törvényjavaslatot.

Az Országgyűlés kimondta, támogatja az anyaországban, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarság körében olyan rendezvények, megemlékezések szervezését, valamint oktatási anyagok és filmalkotások készítését, amelyek erősítik a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát, önazonossága kifejezését és védelmét. Ezt az elképzelést a 30 éves Rákóczi Szövetség is felkarolta.

– Szervezetünk elkötelezett szándéka, hogy a Magyarországon és az elcsatolt részeken élő magyar fiatalokat szólítsa meg – mondta a szerdai eseményen beszédében Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

– Nyíregyháza sokszorosan aláhúzott települése a szövetségünk hálózatának, hiszen ebben a városban nagyon erős az aktivitás a fiatalok részéről. A feladatunk az, hogy a trianoni békeszerződést – amely fájdalmas esemény a magyar történelemben – úgy dolgozzuk fel közösen, hogy abból pozitív gondolatokat, tanulságokat szűrjünk le.

Magyar diákok magyar iskolába

Csáky Csongor elmondta, a Rákóczi Szövetség egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a magyarországi 6-7 éves gyerekek mellett az erdélyi-, a felvidéki, a kárpátaljai- és a délvidéki iskolakezdő magyar gyerekek mindannyian magyar iskolába iratkozzanak be.

– A szövetség másik fontos üzenete, feladata, hogy a rendezvényeinken keresztül ezek a gyerekek megismerkedhessenek egymással, és összetartozva együtt szeressék vissza Magyarországot, megmutatva, egy nemzethez tartozunk. Éppen ezért kérek minden diákot, éljenek minden olyan lehetőséggel, amelyet a Rákóczi Szövetség kínál a számotokra, kapcsolódjatok be a rendezvényeinkbe, vegyetek részt a pályázatainkon. A ti feladatotok az, hogy Magyarország meg tudjon maradni.

Zászlóáldás

A megnyitót követően a jelenlévő diákok meghallgatták a Turul Csapat vezetőjének, Szőke Zoltánnak az előadását a Trianon-menetről és a Csíksomlyóig tartó zarándoklatról, majd a megjelentek előtt megáldották a rendezvénysorozatra készített zászlókat.

JG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában