Kelet-retro

2020.02.02. 07:00

Tiszalökről az olimpiára

Felidézzük, miről számolt be a Kelet-Magyarország 60, 40 és 20 évvel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

1960. február 2., kedd

Felbecsülhetetlen a Jánkmajtis és Kölcse közötti kisvasút jelentősége

Kedves ünnepség volt szombaton délben Kölcsén. A jánkmajtisi gazdasági kisvasút újabb négy kilométeres szakaszát avatták, amely Fülesd és Kölcse között épült meg. Jelentősége szinte felbecsülhetetlen: közvetlenül vagy közvetve most már nyolc-tíz községet kapcsol be a vasúti forgalomba. Lehetővé válik itt is olyan nagy tömeget adó, jól jövedelmező növénykultúrák termesztése – cukorrépa, kender stb. – amelyekkel eddig főként a szállítási nehézségek miatt nem foglalkoztak.

Ezen a napon adták át Jánkmajtison a kisvasút első komolyabb épületét a szolgálati szobával, pihenővel, műhelyekkel és fürdőszobával, és a mozdonyszínt is. Ez utóbbiban egyszerre hat mozdony fér el, s tágas, fűthető helyiségben végezhetik el a javításokat.

Az átadásra sokan gyűltek össze Kölcséről, s ott voltak a környező falvak, Tiszabecs, Milota, Fülesd, Túristvándi, Tiszacsécse, Szatmárcseke küldöttei, a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium, az Országos Tervhivatal, az Út- és Vasúttervező Vállalat képviselői. Mire a küldöttség különvonata befutott, a nap is előbújt a hófelhők mögül és szépen sütött le az ünneplő tömegre és a falu lakói által felállított díszkapura.

A gazdasági kisvasút igazgatója átvágta a szalagot, s a szerelvény, amelyet addigra már valósággal megszállt a vidám vendégsereg, áthaladt a díszkapun. Ezzel megindult a személy- és teherszállítás Kölcse és Jánkmajtis között.

1956 óta a Felső Tiszavidéki Kisvasút 18 kilométeres szakasza készült el, ebből egy négy kilométeres oldalág vezet a Csaholci Állami Gazdaságba. Építésére 31 millió forintot költöttek – ebből az összegből kb. kétszáz családi házat lehetne felépíteni.

1980. február 2., szombat

Tiszalökről az olimpiára

A moszkvai olimpia emblémájával kötött pólóingeket készítenek a HÓDIKÖT tiszalöki gyárában. Szovjet megrendelésre 40 ezer készül, de a hazai üzletekben is még ebben a hónapban kapható lesz. Képünkön minősítik az exportingeket.

2000. február 2., szerda

Cián a Szamosban

A Romániában történt, Szamoson vonuló ciánszennyeződés miatt szigorú rendszabályokat léptetett életbe a folyó szabolcsi szakaszán a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság. Felhívták a Szamos menti települések lakóinak figyelmét, hogy a folyó vizével semmilyen módon ne érintkezzenek. A folyóban a horgászást megtiltották, s egyben kérték, hogy a Szamosból esetleg kifogott hallal vagy a víz felszínén talált haltetemekkel még az állatokat se etessék.

Figyelmeztették a szabolcs-szatmár-beregi települések lakóit arra is, hogy a folyóhoz közeli, 200-300 méterre lévő ásott kutakat ne használják, azokból még az állatokat sem szabad itatni. Különösen fontos ennek a rendszabálynak a betartása Rápolt és Szamoskér községekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában