1848-49

2020.03.14. 10:12

A diákok büszkék arra, hogy a Vécseybe járnak

Kiemelt ünnep március 15. a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézményében.

1849 januárjában a verbászi tiszti gyűlésen Vécsey Károly ezredes volt az egyik főtiszt, aki megakadályozta, hogy a hadtest megmaradjon a magyar honvédség keretében. Ez volt az egyik döntő momentum abban, hogy az 1848–49-es forradalom és szabadságharc bukása után az 1849 szeptemberében kötél általi halálra ítélt Vécsey Károly volt az az aradi vértanú, akinek minden társa kivégzését végig kellett néznie.

– Maga az 1848–49-es forradalom és szabadságharc lélekformáló és -nemesítő időkben zajlott, számos kiváló ember adta életét akkor a hazáért – mondja a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézménye két nyolcadikos tanulója, Poór Bianka és Tamás Alexandra.

– Nehéz lehetett iskolánk névadójának, Vécsey Károlynak végignéznie a többiek kivégzését, hiszen biztos, hogy többen is nagyon közel állhattak hozzá az aradi vértanúk közül. Büszkék vagyunk arra, hogy ennek az iskolának lehetünk a tanulói. A Vécseyben minden évben kiemelt ünnepnek számít március 15., valamint október 6., az aradi vértanúk napja. Az ünnepség után mindig megkoszorúzzuk az iskola előtt Vécsey Károly szobrát, és fejet hajtunk a hősök előtt.

JG

Címkék#Vécsey

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában