közigazgatási és munkaügy

2020.03.12. 20:00

A munkaügyi ítélkezés itt marad a megyében

A munkáltató a pert a megyében élő munkavállalóval szemben csak a Nyíregyházi Törvényszéken indíthatja meg.

Dr. Nyakó Zsuzsanna

Fotó: Sipeki Péter

Március 31-én a közigazgatási és munkaügyi bíróságok, közismert néven KMB-k megszűnnek. Arról, hogy mindez hogyan érinti a megyében a közigazgatási és munkaügyi bíráskodást, illetve az ügyfeleket, dr. Nyakó Zsuzsanna a Nyíregyházi Törvényszék elnöke számolt be.

Hol tárgyalják majd megyénk közigazgatási ügyeit?

A KMB-k megszűnése miatt közigazgatási perekben április 1-jétől első fokon, regionális illetékességgel nyolc (fővárosi, Budapest környéki, debreceni, győri, miskolci, pécsi, szegedi és veszprémi) törvényszék jár el, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ilyen ügyei a Debreceni Törvényszékhez tartoznak.

A közigazgatási bírósági ügyekben másodfokon, illetve felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár majd el. A Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2019. február 1-jéig a közigazgatási ügyek nagy részét – ilyenek voltak az adó-, vám-jövedéki, kisajátítási, földforgalmi ügyek, építésügyi hatóság határozatával kapcsolatos, valamint mezőgazdasági ügyek – már átadta a Debreceni KMB-nek, de a megszűnés miatt ezek április 1-jét követően a Debreceni Törvényszéken folytatódnak.

Milyen ügyek kerülnek még a Debreceni Törvényszékhez április 1-jétől?

A társadalombiztosítási, szociális vagy gyermekvédelmi ellátással kapcsolatos perek (például a nyugdíjjal, a megváltozott munkaképességű személy ellátásával, a társadalombiztosítási, a fogyatékossági ellátással összefüggő ügyek), az állami foglalkoztatási szerv által nyújtott ellátással vagy

támogatással kapcsolatos perek, s amennyiben a munkavégzés helye Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának tagjai (rendőrség, katasztrófavédelem stb.), a hivatásos és szerződéses állományú katonák, a köztisztviselők, kormánytisztviselők jogviszonyával kapcsolatos perek.

A munkaügyi perekben milyen változások lesznek?

Dr. Nyakó Zsuzsanna | Fotó: Sipeki Péter

Április 1-jétől a Nyíregyházi Törvényszék mint munkaügyi bíróság jár el első fokon a munkaügyi perekben, például a közalkalmazotti, a közfoglalkoztatási, a munka törvénykönyve alapján létesített munkaviszonyból, a sporttörvény alapján kötött munkaszerződésből, a szakképzés alatt kötött tanulószerződésből, a nemzeti felsőoktatási törvény szerinti hallgatói munkaszerződésből, valamint a szociális szövetkezettel és foglalkoztatási szövetkezettel létesített tagi munkavégzésből eredő jogvitákban.

Fontos, hogy a munkáltató felperesként a pert a megyében élő munkavállalóval szemben csak a Nyíregyházi Törvényszéken indíthatja meg, a megyében élő munkavállaló a nem Szabolcs-Szatmár-Beregben működő munkáltatót is itt perelheti.

Hová kell benyújtani a keresetet?

A keresetet és az ott folyamatban lévő ügyekben a beadványokat március 31-éig a Nyíregyházi KMB-hez, ezt követően az illetékes törvényszékhez, így a megyénkben a Nyíregyházi Törvényszékhez lehet benyújtani. Az ügyfelek természetesen az őket érintő változásokról – a törvényszéken folytatódó ügyek új ügyszámáról, arról, hogy mikor folytatódik az eljárás és hol – tájékoztatást kapnak. Bármelyik járásbíróságunk szerdai ügyfélsegítő napján szintén érdeklődhetnek, és segítünk eligazodni a változásokban, a kérelmek, beadványok megfogalmazásában a jogi képviselő nélkül eljáró ügyfeleknek.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában