Koronavírus

2020.03.31. 13:47

A szakképzési centrumban is segítenek

Hetente több száz maszkot tudnak elkészíteni Nyíregyházán és Tiszavasváriban.

Fotó:

A járvány lassítása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium maszkok előállításában kérte a szakképzési centrumok együttműködését. A végzős vagy felnőttoktatásban részt vevő tanulók, ha a megfelelő gépek birtokában ezt otthoni körülmények között vállalni tudják, gyakorlatként maszkokat állíthatnak elő.

A kezdeményezéshez gyakorlati oktatás keretén belül olyanok is csatlakozhatnak, akik a tömegközlekedés igénybevétele nélkül el tudnak jutni a tanműhelyekbe. Tizenöt centrumban készülnek védőmaszkok szakoktatók, diákok és önkéntesek bevonásával, elsősorban otthon vagy kis csoportokban, az óvintézkedések fokozott betartásával. Az elsődleges cél a helyi, települési igények kiszolgálása, az adott város vagy térség kórházainak, szociális intézményeinek, idős­otthonainak ellátása.

Otthon és a tanműhelyben

– A közösségi szerepvállalás jegyében a Nyíregyházi Szakképzési Centrum ­(NYSZC) is elkezdte a többször használatos maszkok készítését – tájékoztatta lapunkat Pivonka Szilvia szakmai főigazgató-helyettes, és hozzátette: a maszkvarrást a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, valamint a Nyíregyházi SZC Tiszavasvári Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma női szabó tanulói és tanárai kezdték el.

– A munkához önként csatlakoztak további iskolákból pedagógusok, gazdasági kollégák és takarítónők is, akik otthon, saját varrógéppel segítik a munkát. A maszkokhoz szükséges alapanyagot a Wesselényi-iskola varróműhelyében szabják ki, betartva a legszigorúbb egészségügyi higiéniás szabályokat, majd szétosztják azt a lelkes nyíregyházi kollégáknak.

– Ezzel az összefogással heti több száz maszkot tudunk készíteni, ezeket elsősorban a centrum és az iskolák dolgozói kapják meg, de érkezett már felkérés a tiszavasvári polgármesteri hivataltól, a tiszavasvári védőnőktől és a Kornisné Liptay Elza Szociális és Gyermekjóléti Központ részéről is – természetesen igyekszünk mindenkinek segíteni – mondta Pivonka Szilvia.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában