1848-49

2020.03.14. 09:32

A Vasvári-kultuszt egész évben ápolják

Fotó: Pusztai_Sandor

– A tervezett fáklyás felvonulás és az ünnepi program elmarad Tiszavasváriban – erősítette meg Kulcsár Lászlóné, a Találkozások Háza januárban kinevezett intézményvezetője.

– A „Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül!” című rajzverseny eredményhirdetését április 17-re halasztottuk el, viszont az alkotásokból készült kiállítást március 16-ától bárki megtekintheti a Vasvári Pál Múzeumban.

A városban egész évben kiemelten foglalkoznak a településhez sok szállal kötődő márciusi ifjú emlékével Nácsáné dr. Kalán Eszter Hajnalka, a Vasvári Pál Társaság elnöke vezetésével.

Százkilencvenhárom éve született az 1848-as forradalom kiemelkedő alakja, Vasvári Pál Tiszabűdön (amely ma Tiszavasvári egyik városrésze). Sulyok József „Legenda és valóság” című kötetében a történelmi valóság és a legendárium ötvözetében tárja elénk Fejér Pál tiszabűdi görögkatolikus pap, az apa, és Vasvári (Fejér) Pál, a fiú történelmet formáló, a népért s a nemzetért folytatott küzdelmét.

Vasvári Pál görögkatolikus lelkész apját Nyírvasváriba helyezték. A településen gondozzák az író, a történész, a pedagógus, a filozófus, a politikus, a forradalmár emlékét, a helyi iskola is felvette a nevét. Hornyák János polgármester elmondta, hogy a március 15-i ünnepséget kénytelenek voltak lemondani a koronavírus-veszély miatt kialakult helyzetben, de nyárra terveznek egy megemlékezést.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában