közlekedésbiztonság

2020.03.25. 08:04

Alázat kell a közlekedéshez

Az eddiginél is nagyobb türelemre, megértésre és óvatosságra van szükség.

Fotó: KM-archív

„Az első vezetői engedélyemet Szegeden, a Radnóti Gimnáziumban szereztem. Oktatóm Magyar Ferenc volt, aki mindent tudott, amit a járművezetésről tudni kell. Régi vágyam, hogy amit tőle tanultam, továbbadjam.

Tanárként és gépkocsioktatóként a gyermekek közlekedésre nevelése életcél lett, később a rendőrségen a hivatásom. A megtanult, megtapasztalt és oktatott ismereteimet adom tovább.

Ez is baleset-megelőzés” – írja A közlekedési szabályok gyakorlati alkalmazásának kézikönyve című kiadványában Palágyi István. Tipikusan az az összeállítás, amit bármikor érdemes újralapozni. Például most, amikor az eddiginél is nagyobb türelemre, megértésre és óvatosságra van szükség.

Ismerni és betartani

Amikor vezetünk, az legyen a legfontosabb! – figyelmeztet a szerző. A balesetek nem történnek, azokat rendszerint okozzák. A balesetek megelőzhetők! Úgy, ha ismerjük a megelőzési technikákat, alázattal viseltetünk a közlekedés iránt, ismerjük és betartjuk a közlekedési szabályokat.

Kell az elméleti tudás (a KRESZ), szükséges gyakorlat és tapasztalat, a folyamatos ismeretmegújítás, a tudatos cselekvés, a racionális gondolkodás, a kellő súlyú felelősség­érzet. A biztonság nem lehet szerencse kérdése. A közlekedés veszélyes üzem, és az élet egy pillanaton múlhat.

„A vezetői engedély megszerzése csak az alap. Ez kötelez bennünket arra, hogy a közlekedési szabályokat be kell tartani. A járművezetés felelősség, a gépjárművezetés egy szakma” – fogalmazott Palágyi István. „Hol van már az az idő, amikor a gépjárművezetést a társadalom úgy ítélte meg, hogy ha másra nem leszel jó, akkor elmész sofőrnek?!

Csak rá kell nézni egy korszerű jármű műszerfalára: olyan, mintha egy repülőgép pilótafülkéjében ülnénk.” És micsoda értéket képvisel a jármű – de ez már egy másik történet.

LTL


Szubjektív

Tiszta sor, hogy a kézmosást eddig is szem előtt kellett tartani, de most már kisfilmen is bemutatják: miként kell hatékonyan megszabadulni a kosztól. Az ujjbegytől a körömházon át a kézfejig alaposan kell suvickolni, a lényeg, hogy ne csak felületes legyen a tisztítókúra. Eddig azt emlegették, hogy felgyorsult a világ, most pedig olyannyira lelassult, hogy visszatértünk az alapokhoz. Sok autósra ráfér a digitális oktatás: ne csak a feszültségét vezesse le a kormányt szorongatva, hanem higgadtan, az útra koncentrálva hozza meg a jó döntéseket. Ha figyelmetlensége miatt ütközik, már késő, ha akkor mossa a kezeit.

Ladányi Tóth Lajos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában