koronavírus

2020.03.18. 15:53

Csökkentették a személyes találkozást

A gyermekjóléti központ és az idősgondozó intézmények is alkalmazkodtak a speciális helyzethez.

Járványügyi helyzet ide, óvintézkedések oda, az élet nem áll meg, sőt bölcsen tesszük, ha minél több vidámságot csempészünk a kialakult helyzet miatt a nem éppen derűs mindennapjainkba.

Jól példázza ezt a családias keretek között működő, alig több mint 15 bentlakóról gondoskodó Jánkmajtisi Gondozási Központ, ahol tegnap 90. születésnapja alkalmából köszöntötték az ellátottak egyikét, Petróczi Máriát.

Időben felkészültek

– Virággal, tortával, verssel és jókívánságokkal leptük meg az 1930-ban született ünnepeltet, aki szomorúan bár, de tudomásul vette, hogy az új előírások miatt a hozzátartozója nem lehet jelen a programon – mesélte Fekete-Szűcs Erika. Az intézményvezető lapunk érdeklődésére elmondta azt is: bölcs előrelátással, időben felkészültek a „koronaveszély” megelőzésére.

– A múlt héten kellő mennyiségű kézfertőtlenítőt és gumikesztyűt vásároltunk, valamennyi szájmaszkhoz is sikerült hozzájutnunk, ha elfogy, és nem jön utánpótlás, majd házilag készítünk magunknak! Az ellátottakról összesen hat gondozó gondoskodik, akik – a takarítószemélyzettel együtt – mindent megtesznek azért, hogy az időseket megóvják a fertőzéstől.

Precízen betartjuk a higiénés előírásokat, az étkeztetés, gyógyszerellátás is gördülékenyen megy. Csak mi érintkezünk az ellátottakkal, hozzátartozókat most nem fogadhatnak. A havi ellátási díjat számlaszámra kérjük befizetni, ily módon is csökkentve a személyes kontaktusok számát.

Az időseink zöme túl van a nyolcvanon, különféle betegségekkel küzdenek, így különösen fontos az óvatosság. Ez egy speciális helyzet, amihez mindenkinek alkalmazkodnia kell, mi megtesszük, ami rajtunk múlik – nyilatkozta Fekete-Szűcs Erika.

Működik a jelzőrendszer

A Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetőjét, Lengyelné Pogácsás Máriát szintén arról kérdeztük, milyen változást hozott a munkájukban a járványveszély.

– Szociális munkásokként a terepen vagyunk, dolgozunk, de minimálisra korlátoztuk a személyes érintkezést az ügyfelekkel. Csak krízishelyzetben és vészhelyzetben találkozunk a családokkal, egyébként telefonon és e-mailben tartjuk velük a kapcsolatot. Segítjük a gyermekétkeztetést a városban, a kollégáim ott vannak azokon az autókon, amelyek szállítják az ételt.

– Segítséget nyújtunk bármilyen beérkező telefonhívás esetén, mi működtetjük a városban a veszélyeztetettséget észlelő és jelző rendszert, ami azt jelenti, hogy ha valaki felnőtt vagy gyerek veszélyeztetettségéről szerez tudomást, akkor azt jelzi nekünk, mi pedig kivizsgáljuk az esetet.

A legnagyobb jelzőrendszer a bölcsődék, óvodák, iskolák hálózata, de mivel ezek zárva tartanak, a pedagógusokkal tartjuk a kapcsolatot. Jól ismerjük a rendszerünkben lévő családokat, ezért tudjuk, hogy kik vannak fokozottabban kitéve a veszélynek.

– Az embereknek otthon kell tartózkodniuk, és az összezárt állapot konfliktushelyzeteket is hozhat, amelyek megoldásában segítjük a családokat.

PI, MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában