erasmus

2020.03.03. 17:30

Erasmus+: megismerhették egymás országait, kultúráját

A legfontosabb cél, hogy a diákok megtanuljanak angolul kommunikálni

Fotó: Máté János

A történelmi épületeket fürkésző tekintetekre és lelkesen szelfiző fiatalok csoportjára lehetett figyelmes az, aki kedd délután a Kossuth téren sétált, hiszen a Nyíregyházi Arany János Gimnázium Erasmus+ Iskolai Együttműködések pályázata keretében 29 külföldi tanár és középiskolás diák látogatott el a megyeszékhelyre.

A négy országból ‒ Törökország, Lettország, Románia, Görögország – érkezett diáksereg az Effective Language ‒ Effective Communication projekt zárótalálkozójának apropóján látogatott el hazánkba.

Egymástól tanulhattak

Az Arany János Gimnázium Erasmus+ projektjének részleteiről Pájerné Tóth Ágnes, a gimnázium pedagógusa mesélt lapunknak, s elmondta: a pályázat tavaly indult, először a tanárok látogattak el Törökországba, majd Lettország, Görögország következett, az ősszel pedig Romániába utaztak a program résztvevői.

‒ A projekt célja, hogy a gyermekek megismerkedjenek egymás országaival, a helyi kultúrával, a legfontosabb pedig az, hogy megtanuljanak magas szinten angolul kommunikálni. Három országból 29 tanár és diák érkezett, magyar részről pedig 16 diák vesz részt a programban.

Sajnálatos módon a görög diákok nem tudtak ellátogatni hozzánk – avatott be a program részleteibe a pedagógus, aki azt is elárulta, az Arany János gimnázium további három pályázaton is részt vesz.

A külföldi diákoknak igen sűrű a „menetrendje”, hiszen hétfőn prezentációk keretében bemutatták az országaikat, és hazájuk oktatási rendszerét, míg kedden a városházán találkoztak nyíregyházi társaikkal.

‒ A városházán rendezett találkozó után egy városnézésre invitáljuk a külföldi fiatalokat, akik szerdán sem fognak unatkozni, hiszen az állatparkba és az élményfürdőbe látogatnak el – ismertette a külföldi tanulók programját Pájerné Tóth Ágnes.

Betekinthettek a nyíregyházi hétköznapokba

A városházán dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző fogadta a hozzánk látogató diákokat és tanáraikat, ahol egy filmet tekinthettek meg Nyíregyházáról, bemutatva a város nevezetességeit, iparát és sportéletét, de a résztvevők betekintést nyerhettek a megyeszékhelyen lezárult fejlesztésekbe, és rövid ismertetőt láthattak Nyíregyháza legnépszerűbb turisztikai célpontjairól is.

A városházán kötetlen beszélgetésre is lehetőségük nyílt a vendégeknek, hiszen dr. Szemán Sándor témától függetlenül válaszolt a kérdéseikre.

A bemutató után közös épületbejáráson tekinthették meg a megyeszékhely egyik patinás épületét, a városházát, s megismerkedhettek a város képviselő-testületének munkájával is.

A városháza színpompás Krúdy termében folyamatosan készültek a fotók és a közös szelfik, a kíváncsi tekintetek közül azonban kitűnt egy fiatalember, Barbu Alexandru Stefan. Az ifjú diák vasárnap érkezett Romániából, és vendéglátójával megtekintette Nyíregyháza nevezetességeit, de a tradicionális magyar ételek megízlelésére még nem volt alkalma.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában