járvány

2020.03.19. 15:29

Fokozott óvatossággal dolgoznak

Betartják a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedéseket.

Fotó: Pusztai Sándor

Immár csak sürgősségi beavatkozást végezhetnek a betegeken a fogorvosok az állami rendelőkben, ilyen például a foghúzás vagy egy gyökérkezelés megkezdése.

Felfüggesztett magánrendelés

– Aki mégis úgy döntene, hogy merészségből vagy anyagi megfontolásból konzerváló fogászati kezelést, például fogtömést végez, az komoly pénzügyi szankcióra, büntetőintézkedésre számíthat – tudta meg lapunk dr. Csémi Lászlótól.

A nyíregyházi fogszakorvos elmondta: az alapellátási igazgatóság tájékoztatása alapján a sürgősségi fogászati ellátás továbbra is elérhető a megyeszékhelyen, a városlakók tehát nem maradnak ellátatlanul.

A fertőzésveszély minimalizálása érdekében, valamint a betegszámcsökkenés miatt azonban racionalizálják az ellátóhelyek számát. Hétköznap, várhatóan 8–14 óra között, csak egy állandó, kijelölt rendelő lesz elérhető, hétvégén pedig a megszokott, mentőállomás melletti intézményt kereshetik fel a betegek.

– A fogorvosi rendelő, a beavatkozás jellegénél fogva, rendkívül veszélyes ellátóhely az orvosok és a betegek számára is, indokolt tehát a fokozott óvatosság.

A magánpraxisban dolgozó fogorvosok elméletileg szabadon eldönthetik, hogy ilyen körülmények között folytatják-e a munkájukat, de mindennél beszédesebb, hogy a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata több mint ajánlott javaslatként fogalmazta meg számunkra, hogy tartsuk magukat az állami ellátásra vonatkozó direktívához.

A nyíregyházi magánorvosok nagy része, érthető okból, egy időre felfüggesztette a rendelését – tette hozzá dr. Csémi László.

Három óra után nem vág

– Folyamatosan követjük a híreket, de teljesen egyértelműen nem mondja ki a rendelet, hogy délután háromkor nekünk is be kell zárnunk – árulta el érdeklődésünkre Czilike Pál. A belvárosi szalonban dolgozó fodrász hozzátette: ettől függetlenül 15 óra után nem fogadnak szépülni vágyókat.

– Az előjegyzett vendégeimnek jeleztem, hogy a jövő héttől valószínűleg nem dolgozom... A legtöbbjüknek megfelelt az új időpont, de természetesen olyanok is voltak, akik lemondtak az új frizuráról a vírusveszély miatt.

Kora reggeltől bent vagyok az üzletben, egymásnak adják a széket a vendégek, így nagyobb bevételkiesést nem tapasztalok, de ha a szokásos nyitvatartással dolgoznánk, már megéreznénk a pénztárcánkon, hogy kevesebben jönnek.

Egyelőre sok a kérdőjel, próbálok felkészülni arra, hogy hamarosan nekünk is otthon kell maradnunk, addig azonban, míg kinyithatunk, igyekszem a lehető legtöbb vendéget fogadni, hogy legyen egy kis tartalékom – jegyezte meg Czilike Pál, aki szerint érezhető az embereken az aggodalom. Mint mondta, ő maga pozitívan gondolkodik, s arra törekszik, hogy megnyugtassa, felvidítsa az embereket.

PI, CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában