Jegyzet

2020.03.20. 08:14

Fruskák a padon

Ez egy pazar szerda délután lett volna, mondjuk tavaly.

Mán László

Cirógatóan sütött a nap, a tizenéves lányok élvezték a szabadságot, hiszen nincs suli, olyan, mintha tavaszi szünet lenne. Felültek hárman a játszótéri padra, csiviteltek, mint a vírusokra fittyet hányó madárkák. Téma volt bőven: lehetett csacsogni a fiúkról, divatról, celebekről. Nem sokkal később jött még két csitri, és összeállt egy ötös fogat.

Az idilli képet vészjóslóan beárnyékolja a tény: járvány van. Olyan, amire nem is gondoltunk volna, olyan, ami életekbe fog kerülni, olyan, ami ellen mi is tehetünk. Az agyonszajkózott legfontosabbakat most ne engedjük el a fülünk mellett: sulykoljuk, mentsük el memóriánkba, tartsuk és tartassuk be a legfontosabb szabályokat.

A lányok bizonyára nem fogták fel, hogy nem véletlenül kérnek mindenkit arra, hogy csak az elhagyhatatlan tennivalók miatt lépjenek ki az otthonukból, és ebbe nagyon nem fér bele a játszótéri terefere. Az, hogy ők nem tartoznak a legveszélyeztetettebbek közé, nem jelenti azt, hogy nem hordozhatják a vészt – és tünetmentesen vihetik haza a szülőkhöz, nagyikhoz, akiknél már sokkal nagyobb lehet a gond. Akár végzetes. Miként sok minden, ez is szülői felelősség.

Ezt el kell magyarázni, el kell fogadtatni a gyerekkel, hozzátartozóval. És persze példát mutatni magunkért, szeretteinkért, mindenkiért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában