Koronavírus

2020.03.19. 07:21

„Ha mindenki elkezd ötletelni, abból hatalmas káosz lesz”

Be kell tartanunk az utasításokat – mondja a szakember.

Dr. Papp István húsz éve segít katasztrófa sújtotta területeken

Forrás: KM-archív

– Nekünk, hétköznapi embereknek nem áll a rendelkezésünkre minden információ, aminek a birtokában felelős döntést hozhatnánk, ez azoknak a feladata, akik az operatív törzset irányítják. A mi dolgunk az, hogy bízzunk bennük, és megtegyük, amit kérnek – mondta lapunknak dr. Papp István főorvos, a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagja.

– Egyetértek az országos tiszti főorvos asszonnyal abban, hogy a magyar közegészségügyi ellátás magas színvonala kényelmessé tette a lakosságot.

Dr. Papp István húsz éve segít katasztrófa sújtotta területeken
Fotó: KM-archív

– Sokan azt hiszik, hogy nekik minden ellátás jár, sőt mindenből a legjobb – ehhez vagyunk hozzászokva, és nem ahhoz, mint amit például már Olaszországban is látunk: előfordulhat, hogy az egészségügy rendelkezésére álló forrásokat meghaladják az igények – mondta lapunknak dr. Papp István főorvos, a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagja, aki húsz éve katasztrófahely­zetekben is segít, szerte a világban.

Máshogy gondolkodnak

– Több mint tíz évvel ezelőtt baktériumos agyhártya-gyulladásos járvány volt egy akkor még Szudánhoz tartozó, azóta az országról levált térségben, ahol a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaival és amerikai kollégákkal segítettünk a betegek ellátásában. Ott is azt tapasztaltam, ami a fejlődő országok nagy részére jellemző: az emberek máshogy tekintenek az egészségügyi szolgáltatásra, mint mi. Tudomásul veszik, hogy mindennek ára van, ahogy azt is, hogy vannak olyan betegségek, járványok, amelyekbe belehalhatnak. Elfogadják, hogy az egészségügy kapacitása véges, és hogy nincs pénz arra, hogy mindenkit meggyógyítsanak. Bármennyire is morbid, de ez az igazság: előfordulhat olyan katasztrófahelyzet, amikor az ellátásban dolgozóknak valamilyen szempontok alapján osztályozni kell a betegeket, és eldönteni, hogy kit mentenek meg – ha ugyanis ezt nem teszik meg, mindenki meghalhat.

– Én is voltam már ilyen helyzetben, és életem egyik legszörnyűbb élményeként maradt meg bennem. A pakisztáni Kasmír térségét hatalmas földrengés rázta meg, nagyon sok volt a halálos áldozat és a sérült. Sajnos sok olyan emberről kellett lemondanunk, akiket egy fejlett országban meg lehetett volna menteni – mesélte dr. Papp István, aki szerint a legjobb döntés, amit most tehetünk, ha betartjuk az utasításokat.

Tudás, tapasztalat

– A magyar közegészségügyi ellátás világszínvonalú, az elmúlt több mint száz évben olyan szakmai tudás és tapasztalat halmozódott fel, amire joggal lehetünk büszkék. Bíznunk kell a szakemberekben, és követni az utasításaikat, mert ha mindenki elkezd ötletelni, abból óriási káosz lesz. Sok példát mondhatnék, ami kifejezi a helyzetünket, és amit iránymutatásként használhatunk: egy viharba került hajón nem hívják össze az utasokat és a matrózokat, hogy kikérjék a véleményüket a teendőkkel kapcsolatosan: a kapitány dönt. Ahogy egy tábornok sem a közkatonákkal egyeztet a sorsdöntő csatában: ő határoz a támadásról vagy a visszavonulásról.

– Nekünk, hétköznapi embereknek nem áll a rendelkezésünkre minden információ, aminek a birtokában felelős döntést hozhatnánk, ez azoknak a feladata, akik az operatív törzset irányítják. A mi dolgunk az, hogy bízzunk bennük, és megtegyük azt, amit kérnek. Persze, ha túl leszünk ezen, le lehet és le is kell vonni a következtetéseket, de addig be kell tartanunk az utasításaikat.

– A vírus terjedése hazánkban is új szakaszba lépett, most már nem csak azok érezhetik magukat veszélyben, akiknek tüneteik vannak, és fertőzött területről jöttek haza – mondta dr. Papp István, hozzátéve: ez már egy olyan fejezet, amikor nem lehet majd tudni, hogy ki kitől kapta el a fertőzést.

SZA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában