koronavírus

2020.03.19. 20:00

Home office: munka és gyerekek

A szülőknek úgy kell otthonról dolgozniuk, hogy a gyerekek ne lássák kárát.

Fotó: @DODO FERENC

Nincsenek könnyű helyzetben azok a családok, ahol az egyik vagy másik szülő nem tud otthonról dolgozni ezekben a napokban, hetekben, hiszen a rendkívüli helyzet miatt nem járnak iskolákba, óvodákba és bölcsődékbe a gyerekek, felügyeletüket meg kell szervezniük.

De azoknak a szülőknek is fejtörést okoz a járványügyi helyzet, akiknek a gyerekeik otthon vannak, miközben nekik is a lakás falai között kell dolgozniuk. Két nyíregyházi édesanya mesélte el lapunknak az első napok tapasztalatait: Csernyu-Ficsor Viktória három, Pál-Kövesdi Zsuzsanna két gyermeket nevel, mind a ketten otthonról látják el a munkahelyi teendőiket.

Azt mondják, nem egyszerű a feladat, de van segítségük: számíthatnak a férjükre, így anélkül tudnak otthon dolgozni, hogy a kicsik látnák kárát.

A gyerekek tudják: ez nem nyári szünet

Néhány nap alatt teljesen felborult a családok eddig megszokott menetrendje, hiszen a koronavírus elleni védekezés a gyerekeket, felnőtteket egyaránt érinti. Távoktatásra álltak át az iskolákban, az óvodákban és a bölcsődékben is csak ügyelet működik: a fenntartó önkormányzatok és egyházak is arra kérték a szülőket, hogy csak akkor vigyék közösségbe a gyereküket, ha semmiképpen nem tudják megoldani a kicsik felügyeletét.

Mivel a legveszélyeztetettebb korosztálynak az idősek számítanak, az sem jó megoldás, ha a nagyszülők vigyáznak a gyerekekre, így sok helyen a szomszédok fogtak össze, és felváltva vállalnak gyerekmegőrzést.

Azok a családok vannak a legnagyobb bajban, ahol egyik szülő sem tud home office-ban dolgozni: a rendvédelmi szerveknél, az egészségügyben vagy a kereskedelemben dolgozók a rokonok, barátok segítségére szorulnak.

Az online kapcsolat

A pedagógusoknak otthonról kell tanítaniuk, és az interneten keresztül leadni a tananyagot, amit sok iskolában egyelőre csak tesztelnek, de vannak olyan intézmények, ahol már elindult a digitális oktatás.

Az egyik nyíregyházi általános Iskola angol–számítástechnika szakos pedagógusa, Csernyu-Ficsor Viktória is otthonról dolgozik, miközben a három gyermeke is kényszerszüneten van.

Az udvaron focizó, homokpogácsát készítő, hintázó és bújócskázó gyerekek láttán azt gondolnánk, hogy nyári szünet van, de az édesanya gyorsan leszögezi: erről szó sincs.

Alkalmazkodtak a helyzethez

– Minden reggel kilenc óráig kell elküldenem az óráimat a Kréta programon keresztül, és ez sok felkészülést igényel – ezt csak akkor tudom megoldani, amikor a férjem hazaér a munkából, mert a három gyerek mellett erre nincs időm.

Az édesanyám nagyon szívesen besegítene, mint ahogy egyébként ezt az elmúlt hét évben folyamatosan meg is tette, de azt kértük, hogy ne mozduljanak ki otthonról, és azért, hogy védjük a nagyszülőket, most a férjem szüleihez sem visszük ki a gyerekeket.

Amikor kiderült, hogy nem mehetek be az iskolába, és hogy az oviban és bölcsiben is szünet lesz, leültünk Bendegúzzal, Emmával és Szabikával, és elmagyaráztuk nekik, hogy ez most nem szünet, mert nekem dolgoznom kell, amit csak akkor tudok megoldani, ha ebben segítenek.

A két nagyobb megértette, Szabi ehhez még kicsi – nyáron lesz hároméves –, és igyekeznek alkalmazkodni a helyzethez.

– Szerencsés vagyok, mert jó gyerekek, önállóan is tudnak már játszani, de főzni, mosni vagy takarítani főként akkor tudok, ha a férjem is itthon van. Ami aggaszt, az a bizonytalanság: nem tudjuk, meddig tart ez a helyzet, és az sem jó érzés, hogy az eddig mosolygó emberek egymásra sem néznek.

Tudom, hogy a távolságtartás mindenkinek az érdeke, de furcsa ez a helyzet, ami nem könnyíti meg a mindennapjainkat – mondta el lapunknak Csernyu-Ficsor Viktória.

Rangsoroltak a teendők között

Pál-Kövesdi Zsuzsanna is otthonról dolgozik, és ott van vele két kisfia, Marci és Venci is.

– A férjem munkahelyén ügyeleti rendszert tartanak fent, ezért meg tudja oldani, hogy itthon legyen, ami óriási segítség – mondta lapunknak a nyíregyházi édesanya.

– Két óvodáskorú gyereknek nem könnyű elmagyarázni, hogy itthon vagyunk ugyan, de közben anyának dolgoznia kell. Természetesen ugyanolyan hangosak játék közben, mint bármikor, így az én munkaidőmben az apukájuk foglalkozik velük.

Ki kell használnunk minden szabadidőt, végső esetben pedig azt az időszakot, amikor a gyerekek már alszanak.

Itt vannak a munka mellett a napi teendők is: főzni, mosni kell, és mivel a nagyszülőket most nem szeretnénk terhelni, mindent a férjemmel ketten kell megoldanunk. Nem szeretnénk azzal elintézni az itthonlétet, hogy a fiúkat leültetjük mesét nézni – ez naponta egy-, legfeljebb kétórás elfoglaltság lehet, de inkább mozgásos feladatokkal próbáljuk lefoglalni őket.

Fontos, hogy ki tudjunk menni a szabadba – a játszótereket egy időre elkerüljük, de az erdőbe szívesen megyünk –, természetesen csak akkor, ha lejár a munkaidőm, hiszen a home office alatt e-mailben és telefonon is elérhetőnek kell lennem.

– Azt gondolom, hogy a munkáltatók felkészültek az előttünk álló időszakra: mindannyian tudjuk, hogy a feladatokat el kell végezni, de azt látom, hogy rangsoroltak a teendők között, és azt, ami várhat egy-két hetet, most nem várják el tőlünk.

– Jók a tapasztalataim, mert azt látom, hogy ebben a helyzetben mindenki ott segít a másiknak, ahol tud, és erre ezekben a hetekben nagy szükség van – mondta el lapunknak Pál-Kövesdi Zsuzsanna.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában