Koronavírus

2020.03.31. 10:43

Járványveszély: szigorítás a nyíregyházi szülészeten

A szakma jelenlegi tudása szerint a kismama és az újszülött sem védett a koronavírus ellen.

Forrás: KM-archív

Fotó: Sipeki Peter

A veszélyhelyzet a szülés biztonságos levezetését is érinti, a szigorú szabályok bevezetésével a kismamát, a születendő gyermeket és az egészségügyi személyzetet is óvni kívánjuk – tette közzé honlapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház.

Dr. Pap Károly, a Jósa András Oktatókórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztálya osztályvezető főorvosának ajánlása szerint jelenleg nincsenek meg azok a feltételek, amelyek lehetővé tennék, hogy biztonságosan együtt lehessen az apa a kismamával a szülés alatt és utána.

Szigorú feltételek

Azt kérik, ha a várandós anyukánál elfolyik a magzatvíz, vagy a szülés beindulásának egyéb jeleit tapasztalja, keresse fel a Szülészeti Sürgősségi Ambulanciát (szülészet épülete fsz., hátsó bejárat). Arra kérik a kísérőt, hogy lehetőség szerint ne tartózkodjon a váróteremben a kismama mellett, ezzel is csökkentve a várakozók számát.

A járványügyi szempontokat figyelembe véve, a fertőzések elleni fokozott védelem biztosítása érdekében, a szakmai vezetés jelenleg kizárólag szigorú feltételek teljesülése mellett támogatja a hozzátartozó jelenlétét a szülésnél, amelyeket nyilatkozat kitöltésével kell igazolniuk.

A Szülészeti Osztály áttért a korai hazabocsájtásra, mely a jelenlegi jogszabályoknak megfelelően 72 óra eltelte és panaszmentesség esetén történhet. Addig a telefonos kapcsolattartást javasolják. Dr. Pap Károly osztályvezető főorvos továbbra is támogatja a szülést követően az újszülött és az édesanya közvetlen kontaktusát, az édesapa is találkozhat az újszülöttel, de ez az idő most lerövidül. A hozzátartozó tartós jelenlétét nem tudják biztosítani a járvány ideje alatt.

A szakma jelenlegi tudása szerint a kismama és az újszülött sem védett a koronavírus ellen. A hozzátartozó természetesen küldhet csomagot a kismamának, ennek lehetőségét is megszervezték, ebben a személyzet és a biztonsági szolgálat is segít.

A szigorodó feltételeket eddig mindenki elfogadta, és megértette, az együttműködést köszönik a kispapáknak és hozzátartozóknak egyaránt. Ebben a nehéz helyzetben mindenki, köztük a várandós anya, a hozzátartozói, az egészségügyi személyzet is a biztonságra törekszik – olvasható a honlapon.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában