koronavírus

2020.03.23. 11:30

Kérések és felajánlások egy helyen

Az emberek elkezdtek azon gondolkodni, hogyan tudnának másokon segíteni.

Fotó: Sipeki Peter +36(20)958-9928

A koronavírus-járvány miatt számos munkahely megteremtette az otthoni munkavégzés feltételeit, a kényszerű home office pedig mindenkire másképpen hat: vannak, akiket letargikussá tesz, másokat viszont cselekvésre sarkall. A nyíregyházi Kővári Bence ez utóbbiak csoportját erősíti: a közösségi média lehetőségeit kihasználva segít ebben a nem könnyű helyzetben.

Fogjunk össze!

– A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet mindannyiunkat önmérsékletre int, és egyben arra is ösztönöz, hogy segítsünk egymásnak. Ha már otthon kell lennünk, töltsük hasznosan a kényszerű otthon maradást, és fogjunk össze!

Ennek jegyében létrehoztam 46 Facebook-csoportot: mindenki megkeresheti a hozzá legközelebb lévőt – az ország valamennyi nagyvárosához és fővárosi kerületéhez készült egy Koronavírus – Segítsünk egymásnak elnevezésű csoport –, ez a segítségkérés és -nyújtás platformja.

A kérések a bevásárlástól a digitális oktatással kapcsolatos kérdéseken át a gyerekfelvigyázásig az élet szinte minden területére kiterjednek, ahogy a felajánlások palettája is nagyon színes.

Azt tapasztalom, hogy összefogtak az emberek, és mindenki azon kezdett el gondolkodni, mivel is tudna segíteni. Szerencsére a posztok legnagyobb részét a praktikus tanácsok, a kérések és felajánlások teszik ki, a nagy többség tartózkodik a pánikkeltéstől és attól, hogy álhíreket osszon meg.

Civil kezdeményezés

– Fontos, hogy ez egy teljesen civil kezdeményezés, így az esetleges politikai tartalmú bejegyzéseket azonnal törlöm, ezeknek a csoportoknak ugyanis az információk megosztása a célja, és az, hogy a segítséget kérők és nyújtók egymásra találhassanak – mondta lapunknak Bence, aki amióta a csoportokat létrehozta, szinte folyamatosan talpon van, és akit az ötlete megvalósításában az is motivált, hogy félti a nagyszüleit.

– Természetesen aggódom a szeretteimért, tudatosítom bennük, hogy be kell tartaniuk az utasításokat, és remélem, mások is így vannak ezzel – ezért is fontos, hogy a lehető legpontosabb információkkal lássunk el mindenkit. Ezek a csoportok erre is tökéletesek, ezért arra kérek mindenkit, hogy a listából keresse meg a hozzá legközelebb eső csoportot, csatlakozzon, és hívja fel erre mások figyelmét is.

SZA

Borítókép: Kővári Bence a közösségi média előnyeit kihasználva segít ebben a nem könnyű helyzetben | Fotó: Sipeki Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában