Veszélyes küldemények

2020.03.09. 18:52

Menedék a postaládákban

A kis fészekrakók márciustól a nyár második feléig bármikor megjelenhetnek.

Nem tudják, mekkora veszélyt jelent a postaláda | Fotó: Orbán Zoltán

Fotó: Orban Zoltan

Minden évben egyre több jelzés érkezik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez postaládában fészkelő széncinegékről, s úgy tűnik, a jelenség országosan általánosnak, sőt gyakorinak tekinthető. A kis fészekrakókra először márciusban lehet számítani, de ez a viselkedés a nyár második feléig bármikor előfordulhat.

Veszélyes küldemények

A széncinege a legnagyobb és leggyakoribb cinegefaj hazánkban, hagyományosan harkályodúkban költ, de kifejezetten kedveli a mesterséges fészkelőhelyeket is.

Nem tudják, mekkora veszélyt jelent a postaláda | Fotó: Orbán Zoltán

A kis madarak vonzalma a postaládák iránt onnan ered, hogy a széncinege kevésbé ragaszkodik a magasan lévő fészkelőhelyekhez. A hazánkban elterjedt, hagyományos postaládák méretei nagyon hasonlóak a széncinegék természetes harkályodúihoz és a mesterséges odúkhoz, ezért a családi házak környezetében a madarak számára jól láthatóan elhelyezett postaládákat mesterséges fészkelőhelynek is tekinthetik a kis cinegék – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében.

A fészekrakó madarak természetesen nem tudhatják, hogy a postaláda napi használatban van, ezért a bedobott küldemények veszélyesek lehetnek a kotlóra, a tojásokra és a fiókákra egyaránt. A kis madarak mit sem tudnak a veszélyről, hiszen megszokták az ember jelenlétét, a levelek, újságok, szóróanyagok bedobása pedig csak pillanatok kérdése.

Mi, emberek a megelőzéssel tehetjük a legtöbbet, hiszen ha a madarak nem tudnak beköltözni a postaládába, akkor a probléma sem alakul ki. Olyat válasszunk, melynek levélbedobó nyílását felső zsanéros billenőajtó védi – tájékoztatott az egyesület.

KM

Címkék#cinege#mme

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában