Járvány

2020.03.30. 14:00

„Mosolyt csalunk egymás arcára”

A külföldön élők aggódnak itthon maradt szeretteikért.

A spanyol kormány a napokban arról határozott, hogy a március 14-én kihirdetett rendkívüli veszélyhelyzetet április 11-éig meghosszabbítja. Ennek értelmében a jelenleg hatályos intézkedések, kiemelten a lakóhelyelhagyási korlátozások továbbra is érvényben maradnak – olvasható a madridi magyar nagykövetség Facebook-oldalán.

A nyíregyházi Kovács Alexandra hét éve döntött úgy, hogy Spanyolországban kezd új életet. Málagában él párjával.

Tapssal köszönik meg

– Ha jól emlékszem, itt január végén jelentették be az első koronavírusos megbetegedést, de nem igazán foglalkoztunk vele, az első napokban, hetekben nem vettük komolyan a figyelmeztetéseket, úgy voltunk vele, hogy messze, hatszáz kilométerre van tőlünk Madrid, és amúgy is karanténban vannak a fertőzöttek. A kormány sem intézkedett azonnal, március 8-ára, vasárnapra például nagy tüntetést engedélyeztek a fővárosban. Onnantól egyik napról a másikra duplájára nőtt a megbetegedések száma, szombaton pedig kihirdették az országos vészhelyzetet és a lakhelyelhagyási tilalmat. Ekkor fogtuk fel, milyen nagy a baj valójában…

– A kormány is rádöbbent, hogy lépéseket kell tenni a megelőzés érdekében, de lehet, hogy már későn. Gyógyszertárba és boltba mehetünk, dolgozni csak az járhat, akinek muszáj. Két hete van karanténban az egész ország, mégis egyre több a fertőzött és a halott – mondta Alexandra, s hozzátette: ettől függetlenül nem pánikolnak. Minden városban ingyen dolgozik egy pszichológus, akit bármikor fel lehet hívni, de kétnaponta akkor is felkeresi az embereket, ha nem kérik a segítségét.

Leginkább akkor látjuk a körülöttünk élőket, amikor este nyolc órakor kiállunk az erkélyre és köszönetképpen megtapsoljuk az egészségügyi dolgozókat.

– Akkor váltunk néhány szót. Mindannyiunknak hiányoznak az emberi kapcsolatok, nagyon megvisel minket, hogy mennyire közel, mégis milyen távol vagyunk egymástól. Furcsa látni a mindig tele spanyol utcákat emberek nélkül, nincs a szokásos hangzavar. Levertek, szomorúak vagyunk, és félünk, de igyekszünk mosolyt csalni egymás arcára – jegyezte meg a nyíregyházi lány, aki ápolónőnek tanul, emellett egy konditeremben dolgozott a vészhelyzet kihirdetéséig.

– Próbáljuk a legtöbbet kihozni az itthon töltött napokból, sokat beszélgetünk, társasjátékozunk, kirakjuk a puzzle-t, amire eddig nem volt időnk, a szomszédok pedig énekelnek, verset mondanak, táncolnak az erkélyeken, hogy egy kis színt vigyenek a saját és mások életébe. Instagramon csináltak egy Maradj otthon! fesztivált, mindennap élőben zenél valaki. Sokat imádkozunk a szeretteinkért és azokért, akik már nincsenek köztünk. Legutóbb tavaly decemberben voltunk otthon, de nincs olyan nap, hogy ne beszélnék anyukámmal és a testvéremmel. Aggódnak értünk, ahogy mi is értük, de szerencsére mindannyian jól vagyunk.

Hiánycikk a szappan is

Tiszai-Kiss Emese jelenleg Belfastban él, és bár január elején azzal búcsúzott el az itthoniaktól, hogy legkésőbb február végén hazalátogat, most úgy néz ki, hogy nyártól hamarabb erre esélye sincs.

Amikor még lehetett volna repülni, már nem mertem útnak indulni, most pedig ha akarnám, se tehetném.

– Persze, nem is akarok, holott minden vágyam az, hogy újra megölelhessem a szeretteimet. Nem utazom, mert nem kockáztathatom sem a magam, sem az ő egészségüket azzal, hogy akár tünetmentes hordozóként megfertőzöm őket koronavírussal. Inkább maradok itt, szerencsére tudok home office-ból dolgozni, és próbálok csak annyit kimozdulni, amennyit feltétlenül muszáj – árulta el Emese.

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn rendelte el a karantén bevezetését.

– Vásároltam tartós élelmiszert tartalékba, de nem halmoztam fel semmit. Heti egyszer megyek ki a lakásból a boltba, közben próbálom minimalizálni az érintkezést az emberekkel. Az üzletek ki vannak fosztva, ijesztő látni az üres polcokat. Hetek óta nem kapható szappan, kézfertőtlenítő és vécépapír, valamint a liszt, a rizs, a tészta, a konzervek is hiánycikknek számítanak.

– Azt látom, hogy az emberek itt is – csakúgy, mint otthon – még mindig nem veszik elég komolyan a jelenlegi helyzetet és nem tartják be a kormány „Maradj otthon!” kérését. A parkok és a kedvelt tengerparti szakaszok a kijárási tilalom ellenére hétvégén zsúfolásig voltak, sokan extra, fizetett hosszú hétvégeként élik meg, hogy most nem kell dolgozni menni. Sajnos ezzel saját maguk, a családjuk és mások egészségét veszélyeztetik…

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában