Kalandos úton tért haza

2020.03.28. 20:00

„Most itthon van rám szükség”

Hosszú évekig védett Nyíregyházán Balogh Csaba, aki miután befejezte élsportolói pályafutását, Franciaországba költözött. Gyógymasszőrként dolgozott egy termálfürdőben, ám a koronavírus-járvány miatt a fürdő bezárt, és ő úgy döntött, hazautazik. Ám ez nem ment egyszerűen...

Balogh Csaba még futballkarrierje idején

Forrás: KM

Balogh Csaba neve ismerős lehet azoknak a focirajongóknak, akik évtizedek óta figyelemmel kísérik a Nyíregyháza szereplését. A most 42 éves gyógytornász hosszú évekig védte a Szpari hálóját, majd tíz évvel ezelőtt úgy döntött, befejezi itthoni focikarrierjét, és Franciaországban folytatja az életét. A fehérgyarmati férfi csütörtök délután tért vissza Magyarországra.

Balogh Csaba még futballkarrierje idején
Fotó: KM

Öt éve gyógytornász

– Tíz évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy a civil életben folytatom a pályafutásomat – mondja Balogh Csaba. – A gyógytornászi diplomámat akartam hasznosítani, és Franciaországban, egy Bordeaux-hoz közeli termálfürdőben helyezkedtem el. Két évig még Franciaországban alacsonyabb osztályban fociztam. Öt éve helyezkedtem el a termálfürdőben gyógymasszőrként. A munkám egyre inkább lekötött, és abban is folyamatosan képeztem, magam. Magyarországtól, Fehérgyarmattól sem szakadtam el, mert a franciaországi munkám évente kilenc hónapig tartott, a többi időt itthon töltöttem.

Lelassult az élet

A koronavírus azonban Franciaországban is megváltoztatta az emberek mindennapjait.

– Ahogy tapasztaltam, Franciaországban majdhogynem leállt az élet – mondja Balogh Csaba. – Másfél hete még dolgoztunk, majd az egyik nap a munka végeztével szóltak, másnap már nem mehetünk be a munkába, bezár a fürdő. Le is foglaltam a repülőjegyemet a múlt hétre, majd egy nappal korábban Franciaországban bevezették a kijárási tilalmat. Ez azt jelentette, hogy nem tudtam hazautazni akkor, amikor akartam, mert törölték a repülőjáratokat is. Azonnal felvettem a kapcsolatot dr. Tilki Attila ország­gyűlési képviselővel, akit már régóta ismerek. Megígérte, hogy megtesz mindent, amit csak tud, de addig is maradjak otthon. A lakóhelyemen kaptam egy papírt, amelyen választhattam, hogy milyen céllal szeretném elhagyni az otthonomat. Lehetett választani, hogy boltba megyek, orvoshoz, gyógyszertárba vagy szabadidős tevékenység miatt. A vásárlást és a gyógyszertárat jelöltem be. Két-három naponta mozdultam ki otthonról tíz-tizenöt percekre.

Irány haza

Az önkéntes karantén Franciaországban több mint egy hétig tartott.

– Dr. Tilki Attila segítsége nélkül talán még nem lennék itthon – mondja Balogh Csaba. – Felvette a kapcsolatot a külügyminisztériummal, ők pedig a párizsi nagykövetséggel. Onnan hívtak fel, hogy küldenek értem egy autót, amivel Párizsba visznek. Végül csütörtökön tudtak repülőjegyet foglalni Budapestre, és onnan vonattal érkeztem haza. Most önkéntes karanténban leszek legalább két hétig, és másoknak is azt tanácsolom, ha tehetik, maradjanak otthon. Haza kellett jönnöm, mert úgy érzem, most itthon van rám szükség.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában