dialóg

2020.03.04. 17:30

Nem csak a múlt kincseire fogékonyak

Ritkán koptatják a parkettet, viszont szellemileg topon vannak, és ügyesen szörföznek a neten.

Fotó: Sipeki Péter

„Gyors lábakon fut az idő, rohannak a napok, hetek, évek; idő, idő, boldog idő, de jó lenne megállítani téged!” – idézte Szabó Erzsébet szavait a 25 éves fennállását ünneplő Dialóg Nyugdíjas Egyesület elnöke, Kardos Lászlóné. A jubiláló civil szervezet immár negyedszázada vonzza magához a közösségbe vágyó, a kultúra, a művészet és a történelmi hagyományok iránt érdeklődő nyíregyházi időseket.

Ünnepi kiadvány készült

– 1995-ben mindössze 11 fővel alakult meg az egyesület, amely ma már mintegy 80 tagot számlál. Sok közös élmény, esemény, kirándulás, üzem- és múzeumlátogatás, versenyek, vetélkedők, sportrendezvény fűz minket össze egymással és a társklubokkal.

Kéthetente szerdánként 14 órakor tartjuk foglalkozásainkat itt, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. Miként a 20 éves évfordulónk alkalmából, úgy az idei Dialóg-jubileumra is készítettünk egy újságot, csokorba gyűjtve a legszebb emlékeinket – mesélte Kardosné Marika, aki 2007-től vezeti a szervezetet.

– Valljuk, hogy a tanulás időskorban is fontos, a XXI. században pedig nélkülözhetetlen a digitális írástudás ahhoz, hogy a nyugdíjasok kapcsolatot tarthassanak az interneten egymással, illetve a távolban élő gyermekeikkel, unokáikkal, nem beszélve a mindennapi ügyintézésről, számlabefizetésekről.

Ennek jegyében örömmel vettünk részt informatikai képzéseken. A kulturális életünk színes, tartalmas: ápoljuk az irodalmi értékeinket, a kultúra- és költészetnapi rendezvények mellett megemlékezünk a „kerek évfordulós” írókról, költőkről, kirándulásaink során felkeressük azokat a településeket, ahová kötődtek, és koszorúzunk az emlékhelyeken.

Bunker, börtön, laktanya

– Orvosi előadásokon is rendszeresen részt veszünk, így kellő információkkal rendelkezünk már a cukorbe­tegségről, az asztmáról, a daganatos betegségekről, az egészséges életmódról, a gyógy­tornáról, a szakszerű újraélesztés mikéntjét pedig egy mentőtiszt mutatta be nekünk.

A klímaváltozásról és Nyíregyháza fejlődéséről Veres István, a megyeszékhely közfeladatairól Bordás Béla, az idős házaspárok, egyedül élő nők és férfiak életviteléről dr. Krizsai Anita, a bűnmegelőzésről Pál Sándor osztotta meg velünk értékes gondolatait, és akkor még nem beszéltünk a fogyasztóvédelmi, turisztikai és a történelmi témájú előadásokról, valamint a kötet- és könyvbemutatókról.

Könyveket gyűjtöttünk a kárpátaljai magyar gyerekeknek, de jártunk a Lego-gyárban, a haastanyai „bunkernél”, a tűzoltólaktanyában, a Korzó tetején és a nyíregyházi börtönben is – sorolta Kardos Lászlóné.

Generációs nyitás

A vetélkedőkön, szavalóversenyeken és kiállításokon elért sikerek ismertetése után az elnök kiemelte: az egyesületnek szívügye a generációk közötti kapcsolatok kiszélesítése és elmélyítése, ezért közös programokat szerveznek a Nyíregyházi Bem József Általános Iskolával, a Nyírségi Nőket Segítő Egyesülettel és az Eszterlánc Északi Óvodával.

A megyei vöröskereszt segítségével a Dialóg bekapcsolódott az országos hajléktalan közfoglalkoztatási mintaprogramba, kötni, horgolni, hímezni tanították a közmunkásokat az idősek.

Az egyesületnek nincs énekkara, sem tánccsoportja, viszont első helyezéssel tértek haza a tagok a NYOSZ által szervezett, budapesti, országos műveltségi vetélkedőről.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában