1848

2020.03.14. 09:11

Nemzeti ünnep a fiatalok nyelvén

A műsor üzenete: mindenkinek a saját életében kell hétköznapi hőssé válnia.

Mit tehet a pedagógus, hogy közelebb hozza gyermekekhez a 172 évvel ezelőtti szabadságharc szellemét? A nyíregyházi Zelk-iskolában szép hagyományai vannak az ünnepi megemlékezésnek, a műsort minden évben az ötödikesek adják.

Hangulatteremtés

Az idén a koronavírus miatt a kicsik nem élhették át a tapsvihar örömeit, a műsort közönség nélkül tartották meg. A nézők nélküli teremben felvétel készült a gyerekek előadásáról, melyet később megnézhetnek a diákok. A formabontó előadás részleteiről Baltigh Frigyes elárulta: a hangulatteremtést helyezték a középpontba, rengeteg volt a táncos-zenés elem, és arra is figyeltek, hogy minden diák a képességeinek megfelelő szerepet kapjon.

– Napjainkban a gyerekeknek nagyon fontos a vizualitás, ezért a produkciót projektoros kivetítéssel, saját készítésű videóanyaggal fűszereztük. Egy ilyen előadásnál a műsorhoz vezető út a legszebb, hiszen a gyerekek rengeteget fejlődnek a próbák során.

A megemlékezés sokoldalú fejlesztési lehetőséget kínál, a magyar nyelv és irodalom mellett hon- és népismeretből, technikából, rajzból is fejlődnek a gyerekek, s előtérbe került a modern oktatás kedvelt eszköze, a drámapedagógia is – ismertette a pedagógus. A zenei aláfestés a hagyományt ötvözte a mai kor szellemével, felcsendült a Mi vagyunk a grund című sláger a Vígszínház előadásából, a Pál utcai fiúkból, párhuzamot vonva a gyerekek tanulmányai és a hazaszeretet között.

– A műsorral az volt a célunk, hogy fenntartsuk a gyerekek érdeklődését, s megértsék azt az üzenetet, hogy mindenkinek a saját életében kell hétköznapi hőssé válnia.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában