koronavírus

2020.03.26. 09:30

Szívüket-lelküket belevarrják a maszkokba

Gyarmati Edina kézművesboltjának személyzete teljesen ingyen gyártja a maszkokat.

Fotó: Pusztai Sándor

Folyamatosan növekszik a koronavírus-fertőzések száma, a gyógyszertárak és boltok nem győzik kielégíteni a vásárlók egyre növekvő igényeit a szájmaszkok és kézfertőtlenítők iránt, egyes településeken pedig komoly hiány mutatkozik ezekből a termékekből. Az egészségügyi dolgozók a kórházakban, a gyógyszerészek a patikákban tesznek meg mindent a koronavírus terjedésének lassítása érdekében.

Nyíregyháza belvárosában egy kis kézművesbolt maroknyi személyzete fáradtságot nem ismerve dolgozik azon, hogy minél több védőmaszkot gyártson, a maszkok előállításával a nyíregyházi kórház dolgozóit is támogatják. A kezdeményezés részleteiről a kézművesbolt tulajdonosa s egyben a maszkgyártás elindítója, Gyarmati Edina mesélt lapunknak, s elárulta, a múlt hét végén tették közzé a Face­bookon, hogy szájmaszkokat gyártanak, aztán elindult a dömping.

Mindenhová szállítják

– A megosztás után szembesültünk vele, hogy mennyi embernek van szüksége a védőfelszerelésre, ezért készítettem egy videót, melyből bárki megtanulhatja, hogy a gyógyszertárban kapható termékekhez hasonlóan, textilből hogyan lehet hatékonyan elkészíteni a maszkokat – árulta el Gyarmati Edina, majd hozzátette, az ő maszkjaik a hitükből, szeretetükből, önzetlenségükből, reményükből és bizalmukból készülnek.

A kis csapat gőzerővel dolgozik azon, hogy a segítség mindenhová eljusson.

Munkájukkal nem csupán megyénkben segítenek, hanem a Dunántúlról érkező megrendeléseket is szívesen fogadják.

– A múlt hét óta több mint kétezer-ötszáz darab maszkot készítettünk el és postáztunk az ország minden részére: Pécsre, Budapestre s olyan kis falvakba is küldtünk belőlük, melyekről nem is hallottunk korábban – tudtuk meg a bolttulajdonostól.

Segítsen, hogy segíthessenek!

A kézművesbolt személyzete teljesen ingyen gyártja a maszkokat, hogy minél több embernek segíthessenek, de az elmúlt hét feszített munkatempója őket is megviselte, s bizony a segítők is támogatásra szorulnak.

– Az első 1500 maszkot ketten varrtuk meg, mára az igények túlnőttek a kapacitásainkon, ezért a lakosság segítségét kértem. A gyártás irgalmatlanul nagy anyagszükséglettel jár. Sok alapanyag – mint például a gumi – hiánycikk, nehéz őket beszerezni.

A maszkokat ingyen csináljuk, s szerencsére a GLS csomagküldő vállalat mellénk állt, és az ország egész területén ingyenesen szállítja a csomagjainkat a vészterhes időkben – avatott be munkájuk megpróbáltatásaiba Gyarmati Edina, majd azt is elárulta, a kórházi dolgozókat is ellátják védőfelszereléssel, a szülészetre, koraszülöttosztályra, onkológiára, sebészetre, neurológiára is szállítottak belőle.

– A textilmaszkunk nem biztosít 100 százalékos védelmet, de az utcai viselése biztonságot nyújt, s nem csupán magunkat, de környezetünket is megóvhatjuk. Mi próbálunk helytállni, de kérjük az embereket, hogy segítsenek nekünk.

– Nagyon büszke vagyok mindazokra, akik eddig támogattak minket, hiszen a hétvégét követően közel ötszáz darab maszk érkezett hozzánk. Ez óriási segítség, különösen azért, mert a legtöbben munkájuk mellett szakítottak időt a textilmaszkok előállítására – zárta gondolatait Gyarmati Edina, aki munkatársaival azt kéri az emberektől, hogy vigyázzanak egymásra, s aki teheti, maradjon otthon.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában