Kisvárda

2020.03.21. 18:00

Utazás a képzelet szárnyán

Mesehallgatást nyertek egy pályázaton a kisvárdai gyermekintézmény óvodásai.

Forrás: Óvoda

Tudják vajon kedves olvasóink azt, miért lett a hó színe a fehér? A cikk végén eláruljuk, de ha hamarabb találkoznak a Kisvárdai Egyesített Óvoda központi Napraforgó csoportjának nagycsoportos gyermekeivel, tőlük is megkérdezhetik, ugyanis Bumberák Maja élőszavas mesemondó a napokban vendégként járt náluk, s többek között erről is mesélt.

A Meseszó Egyesület hirdetett meg egy pályázati lehetőséget a gyermekintézmények számára, s az észak-magyarországi régió három győztesének egyike volt a kisvárdai gyermekintézmény.

Összefogtak a szülők

– A gyermekek és az óvónők nagyon kedvesen fogadtak március 6-án, amikor négy mese elmondására érkeztem hozzájuk. Mint az óvónők elárulták, rettentő sokat – néha éjszakába nyúlóan is – dolgoztak azért, hogy megnyerhessék a mesemondást, ugyanis a legismertebb közösségi portálon kellett minél több lájkot összegyűjteniük – tájékoztatta lapunkat a Népművészet Ifjú Mestere díjas, élőszavas mesemondó.

– Az óvodapedagógusok a szülőkkel együtt a szívüket-lelküket kitették, hogy elnyerjék a mesemondást. Amikor a többi csoport gyermekeinek szülei látták, hogy ez a csoport jól áll a versenyben, akkor már inkább nekik gyűjtötték a lájkokat. Mindezt hallani nagyon megható volt a számomra, jó lenne visszamenni a többi csoportnak is mesélni.

Értették a hazugságmesét is

– Nagy élmény volt, hogy ez alkalommal egy kisebb csoportnak, összesen tizennyolc gyermeknek mesélhettem – folytatta Bumberák Maja. – Gyakran mesélek nagyobb létszámú közösségeknek, és óriási a különbség a kisebb és nagyobb létszámú csoportok között. Kisebb létszámnál ugyanis sokkal jobban lehet az interaktivitást működtetni, kérdezgetni a gyermekeket anélkül, hogy „szétszaladna a ménes”.

– Hamar megteremtődött most is a kapcsolat a gyermekekkel, jöttek velem a képzelet szárnyán, és látták, követték a meséket a meselátó szemükkel.

A négy mese közül, amit meséltem, az egyik egy hazugságmese volt az apám lakodalma mesetípusból.

– Végignevették az óvodások, értették, látták a mese abszurd, valóságtól elrugaszkodott képeit. Óriási élmény volt a gyermekeknek és nekem is. Az élőszavas mesemondás varázsa, hogy a fiatalok a saját fantáziájukra, képzelőerejükre támaszkodnak.

A hóvirág megsajnálta…

– Külön megtiszteltetés volt a számomra, hogy egy leveleki nyugdíjas óvodapedagógus, aki a Kelet-Magyarországban már többször olvasta a programjaimról szóló cikkeket, elbuszozott Levelekről, hogy személyesen is megtekintse, meghallgassa a foglalkozást. Őt is nagy szeretettel fogadták a házigazdák, vendégünk remekül érezte magát a kisvárdai fiatalok között.

Kérésünkre befejezésül elárulta a bevezetésben felvezetett mese végét Bumberák Maja: – A hó nem kapott semmilyen színt a világ megteremtésekor, magának kellett megszereznie a színét. Hiába ment azonban a különböző virágokhoz, azok nem adtak neki sem pirosat, sem sárgát, sem lilát. A hóvirág megsajnálta a havat, s adott neki a virágának fehér színéből. Azóta elválaszthatatlanul jó barátok…

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában