koronavírus

2020.03.24. 18:00

„Vigyáznunk kell magunkra”

Már a 49 ezer lakosú Feröer-szigeteken is megjelent a korona­vírus.

Fotó: AFP

A Dániához tartozó Feröer-szigeteken is megjelent a koronavírus: vasárnap 92 fertőzöttet tartottak nyilván a szigeteken. Nagy Zsuzsanna, aki Nordragøtában vezet élelmiszerboltot, 14 éve él a 49 ezres lélekszámú országban.

Hazavitték a vírust

– Még március elején ketten tértek haza a szigetekre, egyikük Franciaországból, a másikuk pedig Olaszországból. Ők önkéntes karanténba vonultak, és nem is produkáltak tüneteket – mondta Nagy Zsuzsanna és hozzátette: a vírus akkor jelent meg náluk, amikor Dániában bejelentették, hogy lezárják az országot.

– Ekkor rengeteg diák és ott dolgozó ember tért haza egyszerre ahelyett, hogy ott maradtak volna két hétig karanténban.

Hogy melyikük hozta be a szigetekre a vírust, nehéz megmondani. Itt rögtön elkezdődtek a tesztelések, néhány nap alatt több mint ezernégyszáz tesztet végeztek el, igyekeztek kiszűrni azokat, akik megfertőződtek. Emiatt sem emelkedik olyan nagyon az esetszám.

Szigorú szabályok

Ehhez azonban az is kellett, hogy a feröeriek egy kicsit megijedjenek, és csak akkor mozduljanak ki, ha nagyon muszáj.

– Húsz alkalmazottal dolgoztunk néhány hete a boltban – mondja Nagy Zsuzsanna. – Már nyolcan otthon vannak, nem járnak be. Közülük ketten otthoni baleset miatt, a többiek önkéntes karanténban vannak.

A boltban szigorú szabályokat vezettünk be: a pénztárnál plexiüveg van, maszkot hordunk, kesztyűben dolgozunk. A beszállítók esetében kialakítottuk a párokat, ugyanattól a beszállítótól ugyanaz az alkalmazott veszi át az árut.

Folyamatosan fertőtlenítünk, figyelünk arra, hogy egyszerre ne legyenek bent sokan.

Ennek ellenére vannak, akik nem igazán veszik komolyan a veszélyt, ők főleg az idősebb korosztályból kerülnek ki. Volt egy olyan nyolcvanéves néni, aki egy nap háromszor is lejött a boltba, akkor elmagyaráztam neki, hogy az ő korosztályára különösen veszélyes a vírus.

Akkor már megértette, azóta otthon van. A lánya jött le köszönetet mondani, mert hiába kérték, rájuk nem hallgatott. Sajnos muszáj néha kicsit szigorúbbnak lenni, mert ha most nem figyelünk, magunkat és másokat is bajba sodorhatunk.

Még kisebb a forgalom

Nagy Zsuzsanna elmondta, a Feröer-szigeteken nem állt le teljesen az élet, de jóval kevesebben vannak az utcákon.

– Az élelmiszerboltok és a patikák nyitva tartanak, az éttermek sem zártak be teljesen, de beülni nem lehet, csak elvitelre szabad vásárolni. A benzinkutak zárva vannak, de ez nem okoz fennakadást, mert minden töltőállomáson van kártyaleolvasó.

A tömegközlekedést leállították, az óvodák és az iskolák zárva vannak.

A fiam középiskolás, neki reggeltől délutánig digitális oktatás van.

Most indult be a focibajnokság, az első fordulót még megtartották, de a többit egyelőre elhalasztják. Ez a fiamat és a férjemet is érinti, hiszen a párom edzőként dolgozik, a fiam pedig focizik. Próbáljuk átvészelni ezt az időszakot úgy, hogy minél kevesebben betegedjenek meg. Korábban úgy volt, hogy az édesanyám Magyarországról eljön és meglátogat minket a napokban és itt marad egészen húsvétig.

Ahogy az első fertőzés megjelent a szigeteken, rögtön lemondtuk az utazást, az ő érdekében. Vigyázunk magunkra és egymásra, amennyire csak lehetséges.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában