Zökkenőmentes a tanácsadás

2020.04.03. 20:30

„A behívásokat igyekszünk minimális kontaktussal megoldani”

A védőnők igyekeznek megnyugtatni az aggódó kismamákat.

Nem maradnak el a kötelező vizsgálatok

Forrás: Illusztráció / shutterstock

A kismamák védelmében a koronavírus-járvány miatt az NST (a magzat mozgását, méhen belüli állapotát és a méh reakcióit nyomon követő) vizsgálatokat is a védőnői szolgálat munkatársai végzik.

– A várandóstanácsadás zökkenőmentes, a behívásokat igyekszünk minimális kontaktussal megoldani. Kevesebb védőnő dolgozik a tanácsadó helyiségekben, és úgy hívjuk a kismamákat, hogy az érkezések között legyen időnk a fertőtlenítésre. Kötelező a szájmaszk és a kézfertőtlenítő használata mindenki számára, a kísérőket pedig arra kérjük, hogy a tanácsadás ideje alatt kint várakozzanak – mondta el érdeklődésünkre Holikné Sajtos Ágnes védőnő.

Nyugodtan kérdezzenek

– Trimeszterenként egyszer, tehát minimum négy alkalommal kell találkoznunk a kismamákkal, de ha szükségesnek látjuk, dönthetünk úgy az édesanya és a magzat érdekében, hogy gyakrabban hívjuk be őket. Ezenkívül telefonon, Messengeren, videóbeszélgetésben segítjük most a várandósokat, hiszen érezhető rajtuk a feszültség. A harmadik trimeszterben járók főleg azért aggódnak, hogy mi történik majd velük a kórházban és a szülőszobában, míg a várandósság korai szakaszaiban járó kismamák azért, hogy részt vehetnek-e a kötelező vizsgálatokon, vérvételeken, a genetikai ultrahangon, a későbbiekben az NST-ken. Igyekszünk őket megnyugtatni, mindig elmondjuk, hogy forduljanak hozzánk, ha bármivel kapcsolatban kérdésük van, és arra kérjük őket, hogy védjék saját magukat és a születendő gyermeküket, viseljenek szájmaszkot, tartsák be a fokozott higiéniai előírásokat, és például bevásárláskor is kerüljék a tömeget– tette hozzá a szakember.

Szolnoki-Szabó Katalin első babáját várja. Az utolsó tri­meszter végén tart, gyermeke napokon belül világra jöhet, éppen NST-vizsgálatra indult férjével, amikor sikerült elérnünk.

Mint azt a fiatal kismama elmondta: mivel Nyíregyházán nem engedélyezett az apás szülés, eléggé kétségbe van esve, hogy „egyedül kell végigcsinálnia az egészet”. Úgy gondolja, hogy szigorú előírások mellett, védőruhában és orvosi igazolással arról, hogy egészséges, a leendő apukákat a vajúdó kismamák megnyugtatására talán beengedhetnék a szülőszobába.

Szájmaszk és gumikesztyű

– Annak ellenére, hogy nehéz lesz így a kórházban, egyetértek a látogatási tilalommal. Az jó hír, hogy ha minden rendben van a babával és velem, 72 óra után hazaengednek minket – jegyezte meg Katalin, aki csak a vizsgálatok idejére hagyja el az otthonát párja kíséretében, akkor is szájmaszkban és kesztyűben, hazaérve pedig azonnal kimossák a ruháikat.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában